Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE NIEUWE DIRECTEUR

Het is de eerste dag van de nieuwe directeur. Hij heeft zichzelf al voorgesteld via het intranet. Daarna hebben we hem allemaal gegoogled, z’n huis opgezocht, z’n tuin opgemeten, z’n foto bekeken en een inschatting gemaakt van wat hij met het bedrijf gaat doen. Maar vandaag zien we hem dus voor het eerst ‘live’.

We zitten in de lunchruimte als dat moment plaatsvindt. Het eerste wat opvalt is dat hij heel groot en breed is en een beetje een verwilderde indruk maakt. Een werkneemster die een wit voetje wil halen, wijst hem aan
waar de kaas ligt.
“En de oude kaas en de geitenkaas en de smeerkaas...”, gaat ze ijverig door.
“Het wijst zich vanzelf wel, lijkt me”, zegt de nieuwe directeur.

Echte directeurentaal, maar daarmee onderschat hij toch de moeilijkheid van lunchen bij de omroepbladen! Want: hij moet hier alles zelf afrekenen. En dat wijst zich helemaal niet vanzelf. Op een computer met een touch screen moet je opzoeken wat je allemaal hebt gepakt en die procedure zit vol met strikvragen en valkuilen. Want heb je nou een luxe broodje gepakt, of een luxe bol? En waarom staat de salade nou niet onder de koude snacks, maar onder de gewone snacks? En wat is het verschil tussen kaas en luxe kaas? Ja, dat hadden ze er allemaal niet bij verteld tijdens die 25 oriënterende sollicitatiegesprekken met de raad van bestuur.

NIW, terwijl wij al lang zitten te eten, staat de nieuwe directeur nog te worstelen bij het computerscherm, terwijl de hele zaal hem observeert. Het zijn benauwde momenten en eigenlijk is dit de ultieme test. Kan de man deze druk aan? En gaat hij hierna de confrontatie nog verder aan door bij ons te komen zitten, of zal hij veilig gaan lunchen in zijn eigen kamer? Hij loopt in elk geval rood aan en begint ook behoorlijk te zweten.

Dan is hij klaar. Hij kijkt de zaal in. Hij twijfelt even en schuift dan aan bij de marketingtafel. Een veilige keuze, maar toch: hij doet het.

1-0 voor de nieuwe directeur.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments