Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

GEEN BOOT MEER

Het is even stil in de kamer van opa. Hij kijkt door het raam.
"Ja', zucht hij dan. "Zo gaan die dingen."
Hij roert nog eens door zijn koffie.
"Het is allemaal begonnen met die valk...", begint hij dan.

Ik heb het verhaal al zo vaak gehoord. Hij was een jaar of twintig toen hij, vanuit het niets, ineens besloot om zelf een boot te gaan bouwen. Een open zeilboot van hout, een valk. Hij huurde een kelder aan de grachten in Utrecht, kocht een bouwtekening en ging aan de slag. Zijn vader, die daarna niet lang meer zou leven, hielp hem er af en toe bij.
"Daarna heb ik altijd boten gehad", vertelt mijn vader. "Eerst kleine, open boten en uiteindelijk de schouw."
Er valt weer een stilte.

De schouw was een ijkpunt in mijn leven. Ik vind weinig dingen echt leuk uit mijn jeugd, maar van dat schip heb ik gehouden. Mijn ouders kochten het als een stalen karkas, waarna mijn vader het opbouwde tot een prachtig schip waar we alle weekenden en zomervakanties op doorbrachten. Zeilen werd een belangrijk ding in mijn leven, waar heel veel dingen omheen zouden spelen. Ik ging zeilles geven en ontmoette op die zeilschool A., met wie ik nu al 20 jaar samen ben en twee zonen heb.

Ik realiseer me ineens dat er een direct verband is tussen dat dwaze plan van mijn vader, ergens rond 1950, om een boot te gaan bouwen en het bestaan van deze twee jongetjes.

Toen de schouw werd verkocht, huilden mijn vader en ik tijdens het overdragen van de sleutel. Mijn vader kocht een ander scheepje. Hij voer er nooit op. A. en ik nog wel een paar jaar, maar te weinig. En nu hebben we besloten het te verkopen. Waarmee er een eind aan een tijdperk komt binnen onze familie.

Geen boot meer.
Mijn vader roert nog maar eens door zijn koffie.
"Zo gaan die dingen", zucht hij.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments