Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

LEVEN VOOR DE DOOD

Ik heb dat niet zo vaak.
Dat ik iemand hoor praten op een manier die me 'begeistert'. En dat het gaat over onderwerpen die me raken. Maar zaterdagochtend stond de tv aan. En in herhaling van een boekenprogramma van de VPRO, zat een man die Awee Prins heette. Zijn boek was getiteld 'Uit verveling' en hij sprak over ergernissen en observaties die ik zo herkende dat ik steeds naar het tv-scherm schreeuwde: 'Ja! Ja! Dat vind ik nou ook!'

Het ging over talkshows, waarin alles maar heel even aangetipt mag worden omdat alles kort en snel moet. En duurt het iets langer, dan staat er een regisseur van die halsdoorsnijgebaren staat te maken. 'Next!'
Zo dom.

Het ging over dat 'ultieme' dat mensen steeds lijken te zoeken. Het consumentisme. Kopen, kopen, de nieuwste gsm, de nieuwste mogelijkheden, de koopzondag, de koopgoot, spullen, spullen en ervan overtuigd zijn dat het die spullen zijn die je gelukkig maken. Terwijl ergens toch altijd sluimert: dat onbestemde gevoel.

Het ging over dat gehaaste rennen van a naar b. Nergens tijd voor hebben. Nergens echt in willen gaan. Geen verdieping, geen toewijding, geen concentratie, geen geduld.
Zo leeg.

Waar zat dan wel het geluk volgens Awee Prins? Dat zat hem in het volgende betoog. Gaat u er even goed voor zitten; ik quoot hem letterlijk en daarna hou ik mijn mond. Aan sommige teksten valt nou eenmaal niet te tippen.

Awee Prins:
"Geluk zit hem in de lof der alledaagsheid. Aan het in de tram zitten en dan - ook al ken je de ander niet - elkaar vertederd aan kunnen kijken omdat er in die tram ook een vierjarig meisje zit dat kijkt alsof ze een wereldreis maakt. Maar ook in het kijken naar die diep gezonken junk. En je realiseren dat dat je buurjongen had kunnen zijn. Of je broer. Of jijzelf.
Als we zo weer kunnen kijken, als we dat weer kunnen leren - en dat is echt mijn stellige overtuiging - dan is er een leven voor de dood mogelijk."

Amen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments