Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EEN NIEUWE FASE VOOR DE PIPO

Buurjongen L. wil komen spelen.
Maar de pipo gaat door een moeilijk fase en ik weet niet of samen spelen vandaag wel gaat lukken.
"Gaan jullie lief spelen dan?", vraag ik.
Ja, ze gaan heel lief spelen.

Ze gaan dus helemaal niet lief spelen.
Het enige wat de pipo speelt, is de baas. En buurjongen L. gooit als gevolg zijn kont tegen de krib, wat dan weer een boze reactie van de pipo oplevert.

Ondertussen heb ik een week lang heel slecht geslapen, extreem hard gewerkt en ben ik vier avonden weggeweest wegens verplichtingen. Ergo: ik ben moe. Doodmoe. En als ik ergens nu niet tegen kan, dan is het gezeur in huis.

"We gaan voetballen", zeg ik. "Op het veldje."
We lopen erheen en onderweg is er alweer een discussie over wie tegen wie en in welke opstelling en hoeveel meter tot het doel. Ze zijn het nergens over eens. Na nog geen vijf minuten voetballen, escaleert de ruzie zo erg, dat buurjongen L. alleen nog maar met mij wil spelen en de pipo verderop boos gaat liggen zijn in het gras. Als hij zich ook nog eens met niemand wil praten en heel hard wegrent met zijn handen voor zijn oren, richting een drukke weg, explodeert er iets bij mij.

Ik ren keihard haar hem toe, pak hem in zijn nek en gebruik voor de eerste keer in mijn leven het G***-woord tegen hem. Het voelt als een dieptepunt in mijn moederschap.

We lopen terug. Met veel tranen en praten. Iedereen doet nu wel zijn best om 'het weer goed te laten komen', maar het blijft toch weer bij oeverloos over en weer gepraat over 'maar jij zei dit' en 'nietes, ik zei toen dat'. Verderop komt snackbar Henk in zicht.
"Jongens", zeg ik, "jullie mogen een ijsje bij Henk, als jullie voor die tijd een plan hebben van wat jullie thuis gaan doen. Iets wat jullie allebei leuk vinden."

En nou lukt het ze ineens wel. Binnen vijf minuten is er een compromis en zitten er twee tevreden mannetjes aan hun ijsje te likken.

Als ik sta te koken, komt de pipo zijn excuus aanbieden.
"Ik weet ook niet waarom ik zo doe", zegt hij. "Ik ben de laatste tijd een beetje... ikkig, of zo."

Dat mooie woord maakt heel veel goed.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments