Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET BEGINT ER EEN BEETJE OP TE LIJKEN

Trouwe lezers kennen de geschiedenis van mijn kinderboek: Bo & Bram. Eerst zou het verschijnen en toen weer niet en toen lag het heel lang in een diepe en donkere la. Daar werd het uitgehaald door de pipo en toen vond het boek een nieuwe uitgever die het wilde uitbrengen, in zwart-wit en op A5-formaat. Maar op het laatste moment bedacht ook deze uitgever zich weer. Hij wilde er een dikker boek van maken, met meer verhalen en met kleurenillustraties.

Ergens in dit hele proces ben ik gestopt mij een beeld te vormen van het boek. Ik stapte in een soort 'we zien wel-houdig'. Om teleurstellingen te voorkomen, ging ik er ergens steeds vanuit dat de droom ook ieder moment weer afgelopen kon zijn.

Vorige week kwam er een mailtje van de uitgeefster. Wat er op de flaptekst moest staan.
De flaptekst.
Dat klonk toch wel heel definitief. Ook kreeg ik de laatste zetproef binnen. Na zeven jaar schrijven, herschrijven, schrappen, lezen en herlezen, realiseerde ik me dat dit de laatste keer zou zijn dat ik de woorden zou zien voordat ze in druk zouden verschijnen.
Vandaag liep ik een lokale boekhandel binnen om te vragen of zij het leuk zouden vinden als ik de lancering bij hun zou vieren. Met heel veel kindjes en chaos en voorlezen en een grabbelton.
En zowaar: ze vonden het leuk!

Ik kocht er nog een boek en bij de toonbank zei de verkoopster: "Zo, dus uw eigen boek komt uit."
"Eh, ja", zei ik. "Daar begint het wel een beetje op te lijken."
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments