Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET WOORDJE HANDICAP

De dysfasie van het patatje hakt er stevig in. Wat er feitelijk aan de hand is, is dat er te weinig verbindingen zitten tussen zijn rechter hersenhelft, daar waar de woordjes zitten, en de linker hersenhelft, waar de afdeling planning en controle zit. Dagelijks doen we oefeningen om dat aantal verbindingen te vergroten. Legotorens bouwen: blokje met rechts, blokje met links. Bellen blazen en ze dan samen kapot prikken, rechts, links, rechts, links. Het patatje heeft er wel lol in en ook in het praten krijgt hij steeds meer zelfvertrouwen, al is hij nog nauwelijks te verstaan.
Maar er zijn ook momenten dat we ineens zien wat dysfasie nog meer inhoudt. Als hij hele series woorden ineens weer helemaal kwijt is en er naar staat te happen, met grote ogen. Als we zien dat hij niet echt speelt met zijn autootjes, maar ze alleen maar ordent: soort bij soort. Waarschijnlijk omdat de chaos in zijn hoofd groot is en hij die zo onder controle probeert te krijgen. Dat zijn zware, moeilijke momenten. En hoe positief ik ook ben ingesteld, er zijn dagen dat de tranen soms over mijn wangen lopen alleen al bij het noemen van zijn naam.

Het is iets wat je verwerkt in stapjes. Zo zei laatst iemand toen we het over het patatje hadden: ‘het kindje van mijn broer heeft ook een handicap.’ Het was de eerste keer dat het woord handicap in verband werd gebracht met het patatje. Het deed zeer.

Het patatje heeft ook een aantal dingen mee in het leven. Hij is een mooi jongetje, met lang, wit haar en een heel sprekend gezicht. Hij is vrolijk, heeft veel doorzettingsvermogen en weet precies wat hij wil.

Vandaag zag ik een moeder op straat met haar zoontje dat even oud is als het patatje. We zaten ook samen op zwangerschapsgym. Haar zoontje praat keurig, al met halve zinnen en lange woorden. Maar: hij kijkt altijd lodderig uit zijn ogen. Hij lacht nooit, toont geen interesse in zijn omgeving en volgens mij vindt hij het leven gewoon niet zo leuk.

Dat noemen ze geen handicap, maar een karaktertrek.
Maar je kunt je afvragen waar je beter mee af bent.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment