Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ER IS NIETS WEGGEGOOIDIk had hem net nieuw: zo'n op- en afklikbaar achterlichtje van de Hema, voor 3 euro 75. Je kunt hem ook laten knipperen, heel leuk. Maar: toen brak het dingetje af dat achterop je fiets zit. Dus: toen kon ik het lichtje dus niet meer op- en afklikken.

"Nieuwe kopen", zei A.
Dat zegt A. altijd.
Maar ik ben niet van meteen weer een nieuwe kopen. Ik ben meer het type van recyclen en repareren, net zo lang tot het niet meer kan. Het zal de opvoeding wel zijn. Als mijn moeder vroeger de oven had gebruikt, vond ze het zonde om de 'restwarmte' zomaar te laten ontsnappen. Dan sneed ze broodkorsten in stukjes en legde die in de restwarmte zodat ze hard en knapperig werden. Daarna vermaalde ze ze tot paneermeel. Je kunt je afvragen of de energiekosten van het elektrisch vermalen niet hoger lagen dan de kosten van een pak paneermeel. Maar daar ging het niet om: er werd niets weggegooid.
Mijn vader bouwde altijd graag dingen van hout: van bedden tot tuinhuisjes en van tafels tot schepen. Maar nooit kocht hij dat hout. Hij haalde het van de sloop of van bouwplaatsen. Maar hij betaalde er nooit de volle mep voor. Dat was een erekwestie.

En dat gevoel had ik dus met mijn achterlichtje: niks weggooien, maar gewoon iets slims bedenken. Eerst probeerde ik een nieuwe contructie op mijn fiets te maken met ijzerdraad. Maar dat werd niks. Met ducktape bleef het wel zitten, maar dan kon ik het lampje niet meer aan en uitzetten. A. zag het allemaal weer hoofdschuddend aan.

Ik zat op mijn werk, toen ik ineens de oplossing wist: post-elastieken! Ik pikte er een uit de postkamer, rende ermee naar de fietsenkelder en hop, hop, hop, daar zat mijn lichtje weer op de fiets. En het werkt en het blijft nog zitten ook. Ha!

Noem me zuinig.
Noem me een Scrooge.
Maar een ding moet u me nageven: er is niets weggegooid.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments