Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

MEWIE KWISMUS

Het is de kortste dag van het jaar.
De dag waarop het om 8.30 uur nog zo schemerde, dat de straatlantaarns nog brandden toen de pipo en ik naar school liepen.

Vroeger vond ik dit zware weken. De kou, de donkerte, de Kerst, het deprimeerde me allemaal. Maar dat is voorbij, want: nu heb ik de pipo. En de pipo is een kerst-freak. Ook dit jaar heeft hij weer zingend de boom opgetuigd. Ieder dingetje dat hij uit de kerstdoos haalde, moest een plek krijgen in huis. Non-stop staat de kerst-cd op en zelfs op de wc zit hij nog 'wie wis joe a mewie kwismus' te zingen.

Vanochtend werd hij juichend wakker want: vandaag was de dag van het grote kerstdiner op school. Joehoe! Vanmiddag maakte hij met A. zijn worstenbroodjes en 20 minuten te vroeg zat hij al klaar in zijn overhempje, giletje en nette broek om naar school te vertrekken.
"Gaan we nou!"
De hele weg huppelde hij voor ons uit.
"Als dat maar goed gaat", zei ik tegen A. Want als je je zo ergens op verheugt, kan het bijna alleen maar tegenvallen.

De klas was prachtig versierd door meester Jan. Met lange tafels vol bordjes en glazen, versieringen en brandende kaarsen. Er stonden flessen kinderchampagne klaar en de pipo mocht zijn mandje met worstenbroodjes op een speciale tafel neerzetten. Daar kwamen zijn klasgenoten al aan. De meisjes in mooie jurken, sommige jongens zelfs met een vlinderdasje. Moeders met tranen in hun ogen.

Na afloop gaf de hele school weer het jaarlijkse zangconcert op het schoolplein, tussen de brandende vuurkorven. En toen zat het erop. Huppelend ging de pipo weer mee naar huis.
"Was het nou net zo leuk als je hoopte?", vroeg ik.
De pipo keek me verbijsterd aan.
"Natuurlijk!", zei hij verbaasd. "Waarom zou het niet zo leuk zijn als ik hoopte!"

Ik vroeg me af waar we die gedachte verliezen op weg naar de volwassenheid. En ik dankte Jozef en Maria en alle kerstengeltjes dat we zo'n kerstfreak in huis hebben gekregen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments