Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

BLIJ MET EEN TORENTJE VAN PISAHet patatje moet naar het consultatiebureau. Vroeger waren dat soort bezoekjes altijd een feestje. Het kijken naar de spelende blote baby's en peuters in de wachtkamer. Het geworstel met een tegenspartelende hummel op de weegschaal en onder de meetlaat en dan de uitkomst getekend in een grafiek.
"Oh, wat ben je weer groot geworden!"

Maar nu er iets mis blijkt te zijn met het patatje, is het toch anders. Ik merk het als we onderweg zijn naar dat gebouw; er hangt een lichte spanning in de lucht. Het patatje voelt het ook. En als we naar binnen worden geroepen bij de kinderarts, trekt hij aan mijn arm. Hij wil niet. Niet weer horen, voelen, merken dat er iets niet goed is met hem.

De kinderarts heeft het rapport van de logopediste ontvangen. Nu wil ze het zelf allemaal even zien. Maar eerst de blokkenstoof. Ze schuift hem naar het patatje toe en vraagt: "Weet jij hoe dat moet?" En of het patatje dat weet. Plop, plop, plop, daar gaan de blokjes een voor een door de vormpjes.
"Heel goed", zegt de kinderarts. "En kun jij ook een torentje bouwen van deze kleine blokjes? Je moet er zes op elkaar kunnen zetten."
Daar gaat het patatje. Een blokje, twee blokjes... Er hangt een gespannen stilte en het patatje werkt met zijn tong uit zijn mond aan zijn bouwsel. Het wordt een beetje scheef, maar hij compenseert dat keurig naar de andere kant... vijf, zes...
"Prima hoor", zegt de kinderarts en ze wil de blokjes weer terugpakken. Maar het patatje bouwt stug door. Ik zie een lichte verbetenheid bij hem. Hij realiseert zich dat hij getest wordt op dit moment en hij zal de wereld eens laten zien dat hij dan misschien geen woordjes kan produceren, maar dat er helemaal niks mis is met zijn torentjes. ...acht, negen. Dan zijn de blokjes op.
"Z'n fijne motoriek is uitstekend", zegt de kinderarts.

Er gaat een zucht van verlichting door de kamer.
Zelden zo blij geweest met een torentje van pisa.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments