Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DYSFATISCH

Ik slik. En daar zijn de tranen.
Dysfatisch. Het staat er zwart op wit.

Het is maar een voorlopige diagnose. Maar het staat er wel in het rapport van de logopediste. Het patatje is dysfatisch. Hij heeft een taal-, spraakstoornis. Daar waren we al bang voor.
Ik merk dat ik al die weken van onderzoek, van vrolijke spelletjes doen bij de logopediste en samen thuis oefenen, dat ik mezelf daarin ergens voor de gek ben gaan houden. Dat ik het ben gaan zien als leuk en gezellig en dat ik me heb voorgehouden dat we aan het eind van de cyclus met een gewoon pratend patatje naar huis zouden gaan. Maar nu is er dat woord. En dat heeft het ‘gezelligheidsmechanisme’ verbroken.

Een eerste zoekronde op internet levert verschillende berichten op. Verslagen van ouders die met hard werken hun kind toch redelijk hebben leren spreken, waarna het – met moeite - naar een gewone school kon gaan. Maar ook van een moeder wier dochter communiceert met briefjes. Honderd briefjes per dag. Ze schrijft dat het huis er vol mee ligt en dat ze ze aan het eind van de dag allemaal verzamelt en dan ziet wat haar dochter heeft beziggehouden.

Ik stel me voor dat ik dat ben. Dat ik over een paar jaar de briefjes van het patatje aan het verzamelen ben. Ik zou hem terugschrijven. En ik zou van die hele correspondentie een prachtig boek maken.

Het ‘gezelligheidsmechanisme’ is alweer in werking getreden.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments