Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HEEL EVEN EEN ZWEVENDE KIEZER

Toen ik voor het eerst hoorde van de Partij voor de Dieren, toen moest ik een beetje lachen. Ja, de dieren, die konden er ook nog wel bij, bij dat zootje splinterpartijen. En begrijp me niet verkeerd: ik vind dieren best leuk, maar ik zag zo niet 1, 2, 3 wat ze in de politiek te zoeken hadden.

Verbaasder werd ik toen ik hoorde dat BN'ers, waaronder Kees van Kooten, zich sterk maakten voor deze partij. Van Kooten? Die was toch van de Tegenpartij? En in het echte leven toch op z'n minst gewoon 'links van het midden?'

Toen kwam de ochtend dat de pipo me riep:
"Moet je komen kijken op tv. Er is een heel raar filmpje. Je moet even zeggen dat dit niet echt is."
Ik liep met hem mee en zag een beeld van een lopende band propvol piepende, kleine, gele kuikentjes. Aan het eind van de band stond een vrouw die de diertjes tamelijk hardhandig in dozen propte. En sommige, na bestudering, in een soort prullenbak die bij haar voeten stond. 'Piep piep' zeiden de kuikentjes. In beeld kwam de tekst: 'Stem Partij van de Dieren'.
"En?", zei de pipo. "Is dit echt of is dit gewoon een gek filmpje."
Het was zo'n moment dat je je schaamt voor de wereld waar je je kind op hebt gezet.

Vandaag bespraken we op de redactie wat iedereen ging stemmen. En wat bleek: aan mijn blok zaten twee Partij voor de Dieren-aanhangers! En had ik ze een paar maanden geleden nog uitgelachen, nu wilde ik precies weten wat hier achter zat. "Mensen redden zichzelf wel", zei chef J. "En het kan mij echt niet schelen wat er gebeurt met de AOW. Maar het is een teken van non-beschaving als je ziet hoe wij bijvoorbeeld in de bioindustrie met onze dieren omgaan. Dat raakt mij veel dieper."

Het was een goed betoog en ik zei even niks. Ik luisterde en voelde en dacht na. En even, heel even, overwoog ik om misschien ook voor de Partij van de kuikentjes te stemmen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment