Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

 • Music:

DE VROUW VAN DE PSYCHOLOOG

Ik sta in de supermarkt mijn boodschappen in te laden. Ik kijk naar buiten. Daar, op de parkeerplaats, is een vrouw haar auto aan het inparkeren. Ik schrik, want ik herken haar: het is de vrouw van de psycholoog.

Ik heb heel lang in therapie gezeten bij de psycholoog. Lang genoeg om zijn vrouw te herkennen van de foto's die hij van haar en de rest van zijn gezin aan de muur heeft hangen. Het is raar, bijna schokkend, om haar nu zo 'live' bezig te zien. Alsof ik ergens altijd gedacht heb dat ze niet meer is dan een plaatje in een zilveren lijstje. Maar het plaatje is gaan bewegen en het parkeert behoorlijk trefzeker de auto in een van de parkeervakken.

Ik loop naar buiten met mijn boodschappen. Op dat moment stapt zij uit haar auto. Onze blikken kruisen even en ik glimlach naar haar. Ik sta op het punt haar te groeten en heb de 'H' van hai, hoi of hallo al in mijn mond. Maar dan bedenk ik me. Want: ik herken haar wel, maar zij mij natuurlijk niet. En wat zou ik moeten zeggen?
'Hallo, ik ken je van de foto's aan de muur van je man zijn behandelkamer? Ik heb heel lang bij hem in therapie gezeten. Ik heb vreselijk bij hem gehuild en hij heeft me fantastisch getroost en al met al hebben we eigenlijk een paar hele intense jaren samen achter de rug.' Nee, dat kan natuurlijk niet. Nu ik er zo over nadenk, voel ik me zelfs lichtelijk schuldig naar de vrouw van de psycholoog toe. Alsof ik achter haar rug om, stiekem, iets heb gehad met haar man. Wat natuurlijk deels zo is, maar deels ook helemaal niet. Sterker nog, ik weet dat zij de administratie doet voor haar man. Dus ze heeft me een heleboel rekeningen gestuurd. Oh, dat zou ook nog een optie kunnen zijn om het gesprek te openen: 'Hallo, wij kennen elkaar: jij hebt mij een heleboel rekeningen gestuurd...'

Nee, misschien kan ik maar beter geen gesprekje aanknopen met de vrouw van de psycholoog.
Ik schuif mijn winkelwagentje terug in de rij, terwijl zij er juist eentje uittrekt.
We glimlachen naar elkaar.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments