Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ZONDER MUURTJE

Toen ik voor het eerst bij psycholoog A. kwam, leefde ik achter een muurtje. Dat was prettig en veilig. Een afgevaardigde van mij stapte er iedere ochtend overheen om 'mee te doen in het grote spel dat leven heet', terwijl ikzelf lekker achter mijn verschansing bleef zitten. Niemand wist ervan, dus niemand had er last van, dus het was goed zo. Alleen was ik vaak zo depressief...

Al in de tweede sessie kwam A. over mijn muurtje hangen, als een soort buurman. 'Hé, zit je daar lekker, achter je muurtje?' Ik voelde me ongemakkelijk en onveilig. Dat werd nog erger toen A. zei dat we het muurtje af gingen breken zodat ook de 'ware ik' in het leven zou komen te staan. Het was minder erg geweest als hij had voorgesteld om een rondje naakt over straat te rennen.

Het muurtje is nu weg. De fundamenten staan er nog. En soms betrap ik me op de gedachte dat ik best wel weer een muurtje zou willen hebben. Bijvoorbeeld als mensen me teleurstellen.

De therapie heeft bijna vijf jaar geduurd. Het 'ik zit achter mijn muurtje' is nu veranderd in 'ik sta in het leven'. Konden mensen me vroeger makkelijk piepelen, nu heb ik de touwtjes veel meer in handen. De rups is uit haar coconnetje gekropen. Dat proces was lang, spannend en emotioneel. En het schept een band tussen patiënt en psycholoog.

Morgenochtend is de laatste sessie. Ik heb er naartoe geleefd, zij het niet met vreugde. Het is loslaten en vertrouwen op mezelf. Het is weer even wiebelen en wankelen. Vandaag belde A. ineens. Of we de sessie konden verschuiven naar een maand later... Zou ik vijf jaar geleden slikkend 'oke' hebben gezegd, nu was ik in staat om te vertellen dat ik dat liever niet had, omdat ik het al moeilijk genoeg vind.

De afspraak blijft staan. We ronden morgen af. Ik ben geslaagd voor mijn examen. Maar op dit moment zou ik ook wel weer even achter mijn muurtje willen zitten.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments