Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE ARTS-ASSISTENT

De kinderarts heeft een vraag. Of we het erg vinden dat een arts-assistent de vragen met ons doorneemt. “Hij leert voor dokter”, zegt de kinderarts. Dat klinkt een beetje niveau Sesamstraat, maar nee hoor, we vinden het niet erg. Die jongen moet het ook leren.
De arts-assistant gaat zitten. Hij opent het nog lege dossier van het patatje. Aan de manier waarop hij de bladzijde probeert plat te vouwen, zie ik dat hij dit nog nooit eerder heeft gedaan.
“Uh, ja. Eet-ie goed?”, vraagt de arts-assistent.
“Ach, voor een tweejarige”, zeg ik.
De arts-assistent kijkt me niet-begrijpend aan. Ik schat hem in op een jaar of 25. Hij heeft nog geen kinderen. En hij weet blijkbaar niet dat alle tweejarigen alle gaten in hun hoofd zo hard mogelijk dichtknijpen bij iedere hap die ze aan zien komen. Gewoon, omdat ze twee zijn. Ik bedenk dat ik vind dat een kinderarts alleen een kinderarts mag zijn als hij of zij zelf kinderen heeft. Anders is communicatie met ouders eigenlijk onmogelijk.
“Ja, eh, en wat is eigenlijk het probleem?”, vraagt de arts-assistent, die de vragenlijst blijkbaar graag achterstevoren afwerkt.
“Dat-ie niet praat”, zeg ik. “Althans, geen Nederlands.”
Nu kijkt de arts-assistent me helemaal verbijsterd aan. Ik voel dat hij echt niet begrijpt wat ik daarmee bedoel. Hij staat op het punt om te vragen ‘welke taal dan wel’, als A. besluit hem te redden.
“Hij brabbelt”, zegt hij snel.
“Oh”, zegt de arts-assistent. En hij noteert in het dossier: hij brabbelt.
“Hata!”, zegt het patatje ter illustratie. Maar daar slaat de arts-assistant geen acht op.
"Enne, wat brabbelt-ie dan?", vraagt hij.
"Nou, dit dus", zeg ik. Ik wijs naar het patatje. De arts-assistent kijkt nu voor het eerst naar het patatje, maar nog steeds met een blik van: wat zal ik nu eens vragen.
“Maar hij eet dus goed”, herhaalt hij dan nog eens.


Ik besluit dat dit niet meer goed gaat komen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments