Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

NIET DENKEN MAAR FIETSEN

Afbeelding(134)

Twee jaar geleden kreeg de pipo een fiets voor zijn verjaardag.
En twee jaar al duren de 'fietslessen'.
Twee jaar fases van grote frustratie, zowel voor de pipo als voor ons.
Probleem: de pipo denkt te veel. En leren fietsen en denken, dat gaat niet samen.

Tijdens de zijwieltjesfase ging het nog goed. Maar zodra we die eraf schroefden, besloot de pipo dat fietsen eigenlijk helemaal niet kon. Daar had hij ook een vrij sluitende redenering voor:
"Als ik erop ga zitten, val ik om. Dus."
Dat voorwaartse snelheid hier verandering in kon brengen, ging er bij hem niet in. En dat er toch de hele dag mensen voorbij rijden op een fiets, kon hem ook niet op andere gedachten brengen. De pipo had besloten dat het niet kon en dus kon het ook niet.

NIW, hij werd zes en ik vond het mooi geweest. Ik besloot de hele kwestie van 'het kan wel nee het kan niet' gewoon te laten rusten en gewoon te gaan fietsen. Op een grasveld (zacht) en van een heuvel. Alleen zitten en rechtuit sturen en een snoepje voor iedere meter dat hij verder kwam.

Langzaam maar zeker begon deze aanpak vruchten af te werpen. Na ongeveer tien pogingen kwam hij steeds een metertje verder. Maar u wilt niet weten met wat voor ongelooflijke capriolen de pipo telkens tegen het gras smakt. Op zijn kop, bovenop zijn fiets, twee meter naast zijn fiets, onder zijn fiets. Met verbijstering sta ik ernaar te kijken. En als hij dan weer woedend de heuvel op komt puffen en ik hem vraag wat er nu weer mis ging, heeft hij de meest bizarre verklaringen die erop wijzen dat hij nog steeds volop zit te denken.
'Ik dacht dat mijn onderbroek om mijn zadel zat.'
'Ik dacht dat het wiel scheef ging.'
'Ik dacht dat er gras op mijn rug zat.'
Maar goed, vandaag heeft hij de 30 meter gehaald. Dat is van de heuvel af + een stuk zelf fietsen zonder vasthouden. Ik ging compleet uit mijn dak van deze prestatie, rende de heuvel af, gaf de pipo een high five en rekende met hem af (1 snoepje).
"Mooi he, je kind leren fietsen", zei een man die het geheel had gadegeslagen.
Hij moest eens weten.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment