Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

PRATEN MET DE WILD

Al van kleins af aan heeft de pipo last van 'wilde aanvallen'. Hij is dan heel blij, maar wordt zo blij dat hij geen controle meer heeft over zijn lichaam dat steeds maar wilder en wilder wordt. De pipo wordt vervolgens onbereikbaar en uiteindelijk valt er een gewonde. Een dik oog, een verrekte spier of een afgescheurde teennagel, NIW: niet leuk.

Op een dag, was ik weer eens bezig de scherven van een vaas op te vegen. Het gevolg van een wilde aanval. Ik zei tegen de pipo, die er beteuterd bij stond te kijken: hoe komt het nou toch dat dit elke keer gebeurt?
De pipo zei: "Sorry mama. Het komt niet door mij, maar door de wild in mijn lijfje."
Ah, nu hadden we een onafhankelijke schuldige.
"Kun jij niet eens gaan praten met die wild?", vroeg ik de pipo.
De pipo dacht van wel.
"Dan moet je de volgende keer vragen of-ie wil ophouden", zei ik.

Heden middag zaten wij, de pipo en ik, in Friesland in een tipi met een aantal familieleden. De regen tikte op het doek en de pipo stoeide wat met een neef. En ineens zag ik dat 'de wild' het weer van hem overnam. Met wilde kreten begon hij om zich heen te maaien en zelfs de grote neef keek een beetje angstig. Het zou niet lang duren of er zou bloed gaan vloeien. Ik pakte de pipo vast, met moeite, keek hem aan en zei: "Praat met de wild, nu!"
Boos liep de pipo naar buiten. Daar hoorden we hem geluiden maken, rondlopen, praten en toen stilte. Na een paar minuten stapte hij de tipi weer binnen: rustig.

"Hoe deed je dat nou?", vroeg ik hem later.
"Nou gewoon", zei de pipo onwillig. "Ik moest het toch oplossen? Nou, dat heb ik dus gedaan." Meer wilde hij er niet over kwijt.

Vijf jaar.
Hij heeft zijn eigen geheimen en zijn eigen oplossingen voor zijn eigen problemen.
Hij wordt gewoon een grote jongen die zijn eigen 'wild' de baas kan.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment