Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

PUUR GENIETEN

We zijn bij A.'s broer D. in Friesland. Het is vier uur 's middags en ik kijk om me heen. Er hangt een serene sfeer in de kamer. A. en D. zitten achter de computer te overleggen. Aan de lage tafel, bij de open haard, doen neef J. (16) en zijn vriendin S. een spelletje met de pipo. Het zoveelste al, want iedere keer als het is afgelopen, loopt de pipo helemaal gelukzalig terug naar de enorme spelletjeskast in de gang om er een nieuwe doos uit te halen. Aan de eettafel zitten nichtje F. (18) en haar vriend H. ook een spelletje te doen. Schoonzus G. kijkt mee. Het patatje speelt met zijn autootjes op de grond.

Dit tafereel, van al die ontspannen mensen tussen de 1 en de 65 jaar die zo prettig met elkaar omgaan... Ik ken dit niet uit mijn eigen jeugd. Het roept de intense wens bij me op om dit alles vast te leggen, op een of andere manier.

Later, in de keuken, als G. en D. voor het hele gezelschap staan te koken, zeg ik:
"Besef jullie wel hoe bijzonder dit is? Hoe jullie omgaan met de kinderen en de kinderen weer met jullie en met ons en onze kinderen en hoe die aanhang er nou ook weer helemaal in past..."
Schoonzus G. kijkt me aan.
"Nee", zegt ze. "Als je er middenin zit, dan vind je het denk ik normaal. Maar nou je het zo zegt..."

Tien minuten later zitten we met z'n allen aan tafel. De jongeren maken geintjes, de pipo smult van zijn bord patat en het schatje patatje eet mee bij mij op schoot. Heel snel werpen de volwassenen een blik op elkaar. Dit is puur genieten.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments