Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

LANGE WEG

Dinsdag suggereerde ik in mijn logje dat het mediumschap in Engeland veel meer geaccepteerd is. En dat is ook zo in sommige kringen, maar dus niet overal. Zo zat er in mijn klas op 'Zweinstein' ook een Engelsman. In het dagelijks leven bleek hij brandweerman en zo zag hij er ook uit: stoer, gespierd en een beetje een macho. Maar ook: een topmedium in opkomst, zo merkte ik al snel. Iemand met èn een heel scherp gevoel, èn de grote mentale kracht die je nodig hebt om bijvoorbeeld een demonstratie voor een zaal te geven. Hij bleek ook vast van plan om heel ver te komen op dit vlak. En dat hadden we dan gemeen.

Op een avond in de bar wilde ik wel eens van hem weten hoe hij die twee levens combineerde, van een brandweerman en een medium. Het antwoord: niet. Zijn collega's in de kazerne wisten niets van zijn aanstaande mediumschap en dat moest zo blijven. Hij leek ook te schrikken van de vraag alleen al. Hij zei: "They don't know about these silly courses." Ik zag een man die heen en weer werd geslingerd tussen twee werelden waarvan de ene de andere niet verdraagt.

Ik vroeg aan nog wat andere mensen om ons heen - voornamelijk Denen en Nederlanders - in hoeverre hun collega's, vrienden en families wisten wat ze hier deden. Het bleek dat de meesten nog niet uit de kast waren. Nee, geaccepteerd is het nog niet.

Iemand vroeg aan mij: wat wil jij er trouwens mee gaan doen?
"Ik wil in de Gouden Gids komen", zei ik. "Onder de M van Mediums." Daar konden ze wel om lachen.

Eenmaal thuis sloeg ik de gids er eens op na.
De rubriek Mediums blijkt nog helemaal niet te bestaan.
We hebben nog een lange weg af te leggen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment