Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

AH, WE HEBBEN HET WEER GEVONDEN

In mijn studententijd voelde ik ineens de behoefte om kennis te maken met klassieke muziek. En dat kon in die tijd heel goedkoop. De cd kwam namelijk op en de platen gingen in de uitverkoop. Dus kocht ik bij de V&D in de Kalverstraat soms handen vol met klassieke platen voor 3 gulden per stuk.

's Avonds op mijn studentenkamertje in Amsterdam-West, zat ik dan bij mijn pick-upje te luisteren. En eigenlijk vooral te voelen, want klassieke muziek is voelen, zo ontdekte ik. De ene componist bracht je naar die emotie en de andere naar een andere staat van zijn. Maar er was er één die meer deed dan dat alleen. Al gauw was hij mijn favoriet: Mozart. Mozart voerde je van hot naar her, van zwaar naar licht, van heel huppelig en oppervlakkig naar de diepste diepten. En als ik zijn muziek in een woord moest samenvatten, dan kwam ik uit op 'hemels'.

Het is dit jaar het Mozartjaar. En de Nederlandse televisie vroeg aan vooraanstaande Mozartliefhebbers naar hun 'favoriete maat' van dit muzikale genie. Ik zag een voorstukje en hoorde een violiste zeggen: "Dat is deze. Eerst zet het orkest in met een hele diepe f (?) en dan kom ik met deze c." Ze speelde de c. En zelfs zonder het orkest was het prachtig.
Een pianist speelde een akkoord en zei: "Alle muzikanten over de hele wereld ervaren dit moment als een warm bad."
En muziekprofessor Ton Koopman speelde een stukje dat hij steeds onderbrak met de vraag 'waar gaan we heen?' ... 'waar gaan we nou toch heen?' ... 'waar gaan we nou toch in hemelsnaam heen'. Eindigend met een prachtig akkoord en de woorden: 'Ah, we hebben het weer gevonden.'

En heel even zat ik weer op mijn studentenkamertje in Amsterdam-West.
Samen met Mozart.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments