Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

PATATJE OORLOG

Het patatje gaat 'door een fase'. In de praktijk houdt dat in dat hij de halve dag huilend aan mijn been hangt. Deels omdat hij zich oprecht unheimisch voelt, maar aan de andere kant kijkt hij me ook net iets te snel weer blij en voldaan als hij zijn missie - opgetild worden, nog een keer samen dat spelletje doen of een lekker koekje krijgen - heeft volbracht.

En dan zijn er de nachten. In 'de fase' slaapt het patatje heel licht. En ieder geluidje dat hij hoort, kan aanleiding zijn om gillend wakker te worden. Of om - hier gaat het weer over manipulatie - lekker dramatisch te gaan roepen om die twee lakeien in de hoop dat die een blokje entertainment komen brengen. Zo gebeurt het de laatste weken iets te vaak dat degene die het meest uitgeput is, maar beneden gaat slapen, terwijl de ander het patatje 'doet' de hele nacht.

Heel naar allemaal, maar het gekke is: je went eraan.
Het wordt een gewoonte.

Gisteravond lag ik in bed. Met het patatje in plaats van met A. En ik lag heel ongemakkelijk, want het patatje wilde mijn hand vasthouden en als ik die los wilde laten of me om wilde draaien, ging hij meteen weer huilen. Ineens schoot me een interview te binnen dat ik een paar jaar geleden had met presentatrice Minoesch Jorissen. Die vertelde aan het begin van het gesprek dat ze doodmoe was, omdat haar zoontje iedere nacht om half vier schreeuwde om de video van de Teletubbies.
"Dat is ooit zo begonnen omdat we hem zo hadden getroost. En nu wil hij elke nacht naar de Teletubbies kijken en ik wil gewoon zo snel mogelijk weer slapen, dus ik geef er maar aan toe", zei ze.
Het was even stil. Ze roerde in haar koffie en zei toen:
"Nu ik het zo vertel, hoor ik pas hoe belachelijk dit is. Ik ga er vanavond een eind aan maken."

En dat geldt ook voor dit huis.
Het regime moet maar weer wat strakker worden.
De opvoeding is begonnen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment