Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET KERSTFAMILIEDINERKerst vieren met 'een moeilijke familie met een heavy verleden', is best lastig. Al jaren proberen mijn zus en ik 'de ideale kerstformule' te vinden en ieder jaar lijken we er een beetje dichterbij te komen.

Heel belangrijk was het onderkennen van de aanwezigheid van de achtergebleven landmijnen van vroeger. Oftewel: geen 'gevaarlijke gespreksonderwerpen' aansnijden, maar gewoon veilig op de paadjes blijven om explosies te voorkomen. Aan te raden onderwerpen: de afgelopen vakantie, de komende vakantie, het werk en eventuele verbouwplannen.

Tweede gevaar: de grote afkeer van alle familieleden van officialiteiten. Dus: geen opgeprikt kerstdiner bij kaarslicht met stemmige muziek en cocktailjurken. Maar: tapas, vanaf vier uur 's middags, met rondrennende kinderen en hier en daar een sneuvelende kerstbal.

En dan tenslotte: het tempo van de alcoholinname van mijn vader. Dat was tot nu toe een lastige.
"Het gaat weer te snel", siste zus R. tegen A., toen ze samen in de keuken stonden en mijn vader binnen no time zijn zesde wijntje bestelde. Ze keken elkaar aan en toen nam A. een beslissing. Hij pakte de wijnfles en hield die enkele seconden onder de lopende kraan.

Hij moet het geproefd hebben, maar hij klaagde niet.

En het was een geslaagd familiekerstdiner dit jaar.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments