Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET EXAMEN VAN JUF NIKKIE

Het was weer map-ochtend. En dus mocht ik in de klas van de pipo blijven om kwart voor 9 om de juf te assisteren, iets wat bezig is een groot, tweewekelijks hoogtepunt te worden. Want stiekem voel ik me ook weer een kleuter temidden van al die knutsels, lijmpotjes, kinderschaartjes en de knuffelige sfeer van 'de poppenhoek'.

Maar vandaag werd het ritueel grof verstoord doordat er ineens een man met een map in de klas stond. Het bleek de stagebegeleider van 'juf Nikkie', door de pipo ook wel 'de oefenjuf' genoemd. Deze begeleider kwam onverwacht binnenvallen om te zien hoe zijn leerling het deed. En juf Nikkie, een fris jong ding met lang blond haar, schrok duidelijk van dit onverwachte bezoek.

Geheel onvoorbereid moest ze een les gaan geven. Ze begon maar met voorlezen. En ik merkte dat niet alleen zij, maar ook ik een beetje gespannen was. De man met de map was achter mij gaan zitten, op een kleuterstoel en aan een knutseltafel en hij zat met zijn pen in de aanslag om aantekeningen te maken. Gelukkig ging het voorlezen probleemloos. Ik keek om en zag dat er nog niets op papier stond. Daarna ging juf Nikkie met de kinderen in gesprek, over Sinterklaas, over het paard Americo en over 'hoeveel nachtjes slapen nog tot het grote feest'. En toen ging het mis. Want: in de broek van juf Nikkie begon iets te rinkelen. Een juf die haar mobieltje nog aan had staan - ai! - slechte beurt natuurlijk. Ik keek om en ja hoor, de man begon te schrijven. Ik hoopte maar dat juf Nikkie de telefoon niet aan zou nemen, maar helaas, dat deed ze dus wel.
"Met Nikkie", zei ze.
En de man schreef door.
"Met wie?!", riep juf Nikkie uit.
'Hang nou op!', dacht ik bijna hardop.
"Met de bakpiet? De oven is stuk? Of wij 1000 pepernoten willen bakken? Nee, dat willen deze kinderen denk ik niet."
"Jawel!", brulden 20 kinderen.
'Joehoe, de bakpiet!', jubelde ik van binnen.
Ik keek om naar de man.
Die zette glimlachend een streep door zijn aantekeningen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments