Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EEN LAGE CHI

"Kijk, hier zit dat winkeltje met Chinese kruiden", zei Anne.
"Vraag even of ze wat hebben om jouw weerstand te verhogen", stelde ik voor. Want hij is doorlopend ziek.

We hoopten op een zakje kruiden van 5 euro. Gewoon weer eens wat anders. Maar de vrouwelijke Chinees zette Anne resoluut in de agenda voor een onderzoek. Eenmaal buiten zuchtte hij diep. "Waar heb je me nu weer in gesleept."

Vandaag was het consult. Onderweg naar huis belde hij me op en hij klonk half boos en half geamuseerd. "M'n chi is te laag. Maar m'n bankrekening nou ook. Dit was echt de allerlaatste keer dat ik me ergens door jou naar binnen heb laten praten." Hij vertelde dat hij was onderzocht door een Chinees die geen Nederlands sprak. De tolk had hem de meest intieme dingen gevraagd, o.a. over zijn seksleven en de natheid van zijn ontlasting. Zonder uitleg was hij daarna naar een andere kamer geleid, waar een vrouw hem had volgeprikt met acupunctuurnaaldjes. Daarna had ze een dekentje over hem gelegd en gezegd: 'lekker slapen'. Na een half uur mocht hij opstaan en kreeg hij een zak met pillen, thee en 'Chinese kluiden' mee plus nog zeven vervolgafspraken voor acupunctuur. "En ik moet dit doen", zei hij. "Drie keer per dag." Hij maakte een zwaaibeweging met zijn armen alsof hij het heel erg koud had. "Dat is voor mijn lever-, nier-, hartdriehoek."

Het zag er komisch uit en ik vond het hele gebeuren ontzettend geslaagd, totdat ik hoorde hoeveel euro deze oosterse grap gekost had: 243! Daar mag hij wel een hele berg chi voor terugkrijgen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments