Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

MOEILIJKE CLIENTEN

'Moeilijke cliënten.' Zo heette de mediumtraining van gisteravond. Nadat José een paar typen 'moeilijke cliënten' had beschreven en een paar bijbehorende taktieken had uitgelegd, gingen we aan de slag.
Mijn cliënt was medecursiste M. Maar M., normaal de meewerkendheid zelve, had duidelijk instructies gehad om het me vanavond flink moeilijk te maken. En waar het nou precies in zat, wist ik niet, maar zo gemakkelijk als het vorige week ging met mijn consult met R., zo moeizaam ging het nu. Want M. 'deed' iets, al wist ik niet wat. En dat 'iets' hield de plaatjes bij me weg die anders altijd in hoog tempo langskomen. Met heel hard concentreren zag ik een aantal flitsen die zo kort waren dat ik ze bijna niet durfde uit te spreken. Bovendien bewoog het beeld steeds, alsof er een soort van stoorzender doorheen zat. Ik kreeg totaal geen greep op de situatie en sloeg dicht. Maar ja, dat schoot ook niet echt op. Dus raapte ik alle moed maar weer bij elkaar en besloot opnieuw te beginnen, waarbij ik dezen en genen aanriep om me in godsnaam uit deze k**-situatie te helpen.

Met rode konen van het harde werken en uiteindelijk toch nog de hulp van M., die mijn geworstel niet meer aan kon zien, werd het nog 'iets van een consult'. Maar na afloop realiseerde ik me dat als dit de praktijk was geweest, ik een stuk minder goed weg was gekomen.
"Wat deed je nou eigenlijk?", vroeg ik na afloop aan M.
"Ik focusde me heel hard op 1 overleden iemand waarvan ik hoopte dat die zou komen", zei M. "En daarmee verstoorde ik jouw concentratie."

'Jezus', dacht ik, 'was dat alles?' Het was weer zo'n moment waarop ik me bewust werd van mijn eigen kwetsbaarheid. Altijd weer een k**-gevoel.

"Jij hebt iets heel natuurlijks als medium", zei José, tijdens de nabespreking in de groep. "Maar zodra je wordt tegengewerkt, is die natuurlijkheid weg en moet je extra hard werken." Nou, dat had ik gevoeld. En op de een of andere manier leek het ook wel te gaan over mijn leven in het algemeen. Ik kan niet goed tegen mensen die me tegenwerken, maar juist die mensen ga je als medium maar al te vaak op je pad krijgen. Na afloop vroeg ik me oprecht af waarom ik dit werk in godsnaam zou willen gaan doen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments