Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

STOOMCURSUS

Ik had vanochtend een afspraak met een lokale wethouder. Die weet namelijk van alles over de geschiedenis van ons dorp en van de kerk waar ik nu een boekje over schrijf. Zijn werkruimte had een riant uitzicht over zonnig Bussum. De kamer was behangen met oude en nieuwe landkaarten van Bussum, foto's van vroeger en portretten van voormalige Bussummers. De wethouder stak van wal.

"Kent u dat kleine, verborgen watertje dat nu stopt bij de Brediusweg? Dat was vroeger begin van een haven! Kijk, ik kan u de foto's nog laten zien. En kent u dat huis tegenover restaurant Roozenboom? Daar woonde vroeger de heer Vroom, van Vroom & Dreesman. En dat huis naast de kerk vormt al de pastorie sinds 1746. Frederik van Eeden was trouwens een van de bezoekers van de kerk. Zijn graf vindt u op de R.K. begraafplaats. En wie u ook veel kan vertellen is de voormalige koster. Die woont nu bij zijn dochter, in het eerste witte huisje van de Brinklaan..."

Het was een stoomcursus Geschiedenis van Bussum en ik genoot. Eenmaal buiten besloot ik even langs alle plekken te fietsen die hij genoemd had. Ik stopte overal en maakte een tijdreis. Ik kon de schepen nog bijna zien liggen in de haven, die veranderd is in een marktplein. De enorme buitenhuizen van de rijken uit Amsterdam staan er vaak nog. En bij de fontein zat een man die verdacht veel leek op Frederik van Eeden.

Het dorp veranderde voor mijn ogen van een alledaagse leefomgeving, naar een plek met historie. En ik veranderde van een gewone inwoner, naar iemand die deel uitmaakt van de geschiedenis. Met een heel rijk gevoel fietste ik terug naar huis.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments