Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ZEER WAARDEVOL

Het was een spannende les bij de mediumtraining deze week. Want dit keer zouden we voor het eerst een 'echt consult' gaan doen. Weliswaar op een medeleerling, maar die zou wel een beoordelingslijst invullen , dus ineens was het heel erg 'voor het echie'.

Ik kreeg R. als 'cliënt', een man van in de veertig waarvan ik weet dat hij directeur is bij een groot concern. Zakelijk, vriendelijk, maar ook kritisch en eerlijk. Dus het 'hoeihoeihoei-gevoel' gierde door mijn buik.

Ik legde hem, zoals we dat geleerd hebben, uit 'hoe het werkte', sloot mijn ogen en focusde me op hem. Al snel dook er het beeld op van een man in een jaren-vijftig-kostuum. Hij hield zijn handen gevouwen voor zijn buik en oogde een beetje stijfjes. Ik vertelde R. van deze man en zei erbij dat ik het gevoel had dat hij altijd 'netjes' had geleefd, zoals het moest. Ik voelde daar meteen een soort spanning bij. Toen kwamen er door het beeld heen flitsen van een heel ander iemand: een vrouw met losse kleren en wapperende haren. De stijvige man soort-van-zei tegen mij dat hij ook wel een beetje meer 'zo' had willen zijn.
R. zei dat dit beeld overeenkwam met zijn schoonvader. Ik voelde meteen dat de man die ik zag daarmee instemde. Toen ging de man ineens hele grote stappen maken. Hij keek me aanmoedigend aan en ik begreep de hint. Ik zei tegen R.: "Je moet stappen gaan zetten." R. knikte langzaam en zei: "Waarmee precies." Ik voelde dat hij al een bepaalde richting in dacht, maar meer duidelijkheid wilde. Ik vroeg aan de man om die te geven. De man maakte nu een gebaar alsof hij iets van zich afgooide, een touw of zo, dat om hem heen zat. Ik soort-van-hoorde het woord 'los!'. Ik zei: "Los. Je moet je losmaken." Ik keek naar R. en die knikte gespannen. De sfeer werd nu heel intens.

R. legde zijn gezicht even in zijn hand en keek toen weer op.
"Zeg hem", zei hij, "dat ik 1 stap al bijna heb gezet, maar dat die 2e een probleem is."
Ik zei het, in gedachte, tegen de man. Die droeg op dat moment ineens twee zware stenen met handvaten, aan iedere arm een. De rechter zette hij neer op de grond, met een gebaar van: poeh poeh.
"Hij zegt dat het nemen van die ene beslissing als een grote verlichting voelt", zei ik.
R. knikte, ernstig. "Dat klopt", zei hij.
Ondertussen was de andere, grote, zware steen ineens veranderd in een berg kleine steentjes op een tafel. De man ging schuiven met die steentjes over de tafel. Ineens zag ik dat er links 8 steentjes lagen en rechts 2. Boven de 8 stond 'ja' en boven de 2 stond 'nee'. Ik begreep de boodschap. Ik zei: "Hij laat een afwegingenlijst zien. Er zijn 8 'ja's' en 2 'nee's'.
"Klopt", zei R. Ik heb zo'n lijst vanmiddag gemaakt. Vraag hem wat ik doe met die 2 'nee's'.
Ik keek naar de man en die wees naar de 2 stenen. Hij deed niets. Maar hij deed vooral iets niet; hij veegde ze NIET van tafel. Die boodschap gaf ik door.
"Ik begrijp wat hij bedoelt", zei R. "Ik begrijp precies wat hij bedoelt. Dus ik moet die twee bezwaren heel serieus nemen."
Ik beaamde. Want dat was precies wat ik de man zag doen. Maar ik kreeg ook het gevoel dat de twee stenen niet zozeer een probleem waren, maar meer een 'uitgangspunt', voor een nieuwe situatie. Dus dat kon ik nog doorgeven.

We zwegen even.
Ik voelde dat ik 'op' was.
Het was allemaal 'als vanzelf' gegaan, maar had toch heel veel van me gevergd.
"Zeg hem 'bedankt' en doe hem de hartelijk groeten", zei R.

Hij pakte de beoordelingslijst en ging die in stilte in zitten vullen. Ik voelde dat ik een hele zware kwestie had aangeroerd, zonder te weten welke. En zonder te weten wat het met hem had gedaan. Het beeld van die gespannen man met die lijst, maakte me nerveus.

Na een paar minuten gaf hij de lijst aan mij.
R. had me een dikke voldoende gegeven en bij de opmerkingen stond. "Het ging als vanzelf. Zeer waardevol consult."

Het is drie dagen geleden.
En ik gloei nog steeds.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment