Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

SOORTGENOOT

Zoals altijd ben ik weer tien minuten te vroeg. Shit. Ik had een krant mee moeten nemen, dan had ik iets gehad om de tijd mee te doden. Want niet alleen ben ik - voor welke afspraak dan ook - altijd veel te vroeg, maar 'de ander' - welke dan ook - is altijd te laat. Dus verspil ik uren aan staren door ramen en kijken naar mensen en me ongemakkelijk voelen.

'De ander' - wie dan ook - zit er nooit zo mee om te laat te komen. Die komt weer liever niet te vroeg, bang voor ongemakkelijke situaties en dat loserige gevoel dat hoort bij wachten. Dus denkt 'de ander': laat zij maar lekker wachten.

Het is iets met macht.
Ook al ontkent 'de ander' dat altijd ten stelligste.

Nou ja, een voordeel: ik bepaal altijd waar we gaan zitten. En ik zie een terras en ik zie zon, dus 1 + 1 = 2. Er is een mooie plek met uitzicht op de fontein, jammer alleen dat daar al iemand zit. Maar wacht eens: verrek, dat is hij! Dus hij is iemand die MEER dan tien minuten te vroeg komt? Bestaat dat dan? En: hij leest de krant. Kennelijk is hij zeer ervaren te-vroeg-komer. Een soortgenoot.

We gaan praten. En er blijken veel overeenkomsten te zijn. Allebei vaak iets te 'gevend', allebei moeite met de grens, allebei erg van de sfeer, allebei op zoek naar een bepaalde, vriendelijke, zachte omgeving om goed in te gedijen en dus ook regelmatig in conflict met die harde, commerciële, vaak egoïstische buitenwereld. Allebei schrijvers, met allebei een kinderboek in een la omdat het is afgekeurd door uitgevers. Allebei vast van plan om het dan maar in eigen beheer uit te geven.

Om ons heen scheurt het verkeer, hard en meedogenloos. Maar dat maakt even niet uit. Het is prettig om 'strategieën uit te wisselen', om 'die anderen' te bespreken, om vast te stellen dat het helemaal niet erg is om te zijn zoals wij zijn.

Na twee uur rekenen we af. We zijn warm van de zon, nemen afscheid en gaan ieder onze weg. De batterijen zijn weer opgeladen. We kunnen het weer aan, die harde wereld. Ik stap in mijn auto en voeg in in het verkeer.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments