Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

TIR A BALLES

Ik had nooit veel met België. Het was voor mij toch altijd het land waar je doorheen moest als je naar Frankrijk ging. Ja, een weekendje Ardennen kon ik nog wel waarderen, maar verder had ik geen hoge pet op van het land en de mensen. Dat begint eigenlijk al direct over de grens bij Maastricht, waar de reis ineens gaat over luidruchtige betonplaten in plaats van suizend asfalt. Achterlijk gewoonweg. De bewegwijzering is er ook een stuk minder. Borden ontbreken, staan scheef of achter bomen...

Maar u leidt uit bovenstaande formulering al af dat ik mijn mening heb bijgesteld. Wallonië was mooi! Een totaal andere wereld op 3,5 uur rijden van huis. En de mensen: zo vriendelijk. Ineens begreep ik weer wat er eigenlijk bedoeld wordt met normen en waarden. Daar moeten we helemaal niet over praten; we moeten collectief op stage naar onze zuiderburen. Dan weten we weer wat beleefdheid is en welopgevoedheid en - hou u vast want daar komt-ie - respect.

Toch hebben de Belgen ook hun eigenaardigheden. Zo klonk er iedere avond hoorngeschal. Daarna hondengeblaf en af en toe geweerschoten. In ons huis lag ook een instructie van wat te doen als men deze geluiden hoorde wanneer men zich in de bossen bevond. Je moest blijven lopen. Of juist niet. Dat weet ik niet meer. Het mag dan ook een wonder heten dat ik mijn hardlooprondjes heb overleefd.

Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments