Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

M. EN DE ONDERZEEER

Oppas M. belde vanochtend. Hij bleek in het ziekenhuis te liggen met hevige buikpijnen. Er waren al allerlei onderzoeken gedaan, maar de oorzaak was nog steeds niet duidelijk. Ondertussen kan hij niks binnenhouden en ligt aan een infuus. En omdat hij de hele dag ligt te wachten op het bezoekuur, voelt hij zich erg alleen.

Ik besloot hem vanmiddag op te zoeken, met de pipo en het patatje. En de pipo wilde wel een tekening maken voor M. Hij pakte papier en krijt en ging er eens goed voor zitten.
“Het wordt een onderzeeër”, besloot hij.
Hij pakte een bruin krijtje en begon met de schroef, door hem consequent ‘de propeller’ genoemd.
Toen volgde een groot bruin vierkant. Daar kwamen een klein raampje en een klein deurtje in en ook nog één poppetje, met de bekende harkarmen.

“Klaar”, zei de pipo.
“Oh, kan er niet wat kleur bij?”, vroeg ik. “We moeten hem toch een beetje opvrolijken.”
De pipo vond eigenlijk dat er helemaal geen kleur bij hoefde, maar na lang aandringen, tekende hij toch een vis en drie groene sprietjes op de bodem.
“Zo, en meer niet!”, zei hij stellig. “Het is MIJN onderzeeër.”

Daar kon ik natuurlijk niets tegenin brengen.

De onderzeeër hield me bezig. Waarom nou toch een onderzeeër? En waarom geen kleur, terwijl hij altijd juist zulke bonte tekeningen maakt. Ik moest denken aan de kinderpsychologe waarvan ik ooit een lezing had bijgewoond die ging over kindertekeningen. Zij had verteld dat die kleine kunstwerkjes altijd bol staan van de symboliek.

Het was tijdens mijn hardlooprondje dat ik de dag aan het loslaten was en mij ineens de symboliek van de onderzeeër duidelijk werd.
De artsen mogen dan niet weten wat M. mankeert, maar voor de pipo is de situatie geheel duidelijk: M. bevindt zich in een rare en ook wat benauwde situatie waarin hij is afgesloten van de gewone wereld en erg alleen is. Maar, goed nieuws, dat is maar tijdelijk. Want op de Koersk na, komen onderzeeërs ook altijd weer boven water.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments