Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

OP MIJN SCHOONMOEDER


Het regende. En ik weet niet of het daar door kwam, maar ineens wist ik wat ik deze zondag ging doen: Douwe Egberts spaarpunten tellen.

Dat was niet niks, want het ging hier om de punten die ik gespaard heb sinds 1988. Ik betrok toen mijn nieuwe kamer, vier hoog achter, aan de Amsterdamse Van Bossestraat en ik besloot dat bij deze nieuwe start ook een nieuwe set leuke koffiemokken hoorde. Daar ging ik dus voor sparen.

Heel geestig, achteraf.

Meerdere keren heb ik in de loop der jaren op het punt gestaan om te stoppen met die puntenspaarderij. Ik bedoel: als ik de brochure zag (later: de site), dan zonk de moed me in de schoenen. Voor 1000 punten had je net een kopje en dan moest je nog bijbetalen ook.

Maar in 2000 kwam de ommekeer. Ik was ik bezig met A.'s familie om hun ouderlijk huis leeg te ruimen. En toen trok iemand een la open met daarin alle spaarpunten van A.'s toen net overleden moeder.
"Hier!", zei A. "Voor je verzameling." (Hij zei het een beetje cynisch. A. heeft nooit zo geloofd in mijn gespaar.) Maar dat was wel het moment dat ik dacht: daar heeft die vrouw haar hele leven koffie voor gedronken, dus alleen al voor haar ga ik het nou afmaken ook.

Oke, het heeft nog vijf jaar geduurd, maar vandaag was het dan zo ver. Ik strooide de bakken vol met punten uit over de eettafel, bedacht een slim systeem en ging stapeltjes maken.

De eindstand: 7919 punten.
Besteld: een grote rode theepot met witte stippen.
Bijbetalen: 7 euro 45.

Het eerste kopje thee dat eruit komt, drink ik op mijn schoonmoeder. En op de Van Bossestraat, vier hoog achter.

Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment