Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DINGEN DIE FOUT LOPEN TERWIJL ZE GOED BEDOELD WAREN

Laatst zaten A. en ik in een restaurant. En tegenover ons zat een moeder met haar twee tienerdochters. Het was een trieste vertoning, want die dochters hingen er wat ongeïnteresseerd bij, terwijl de moeder haar best deed om een soort van conversatie gaande te houden. Bovendien rookten die meisjes de ene sigaret na de andere, TIJDENS het eten, terwijl moeder probeerde de rook wat weg te wapperen. Ik zag haar teleurstelling en haar machteloosheid. En ik stelde me voor dat ze het allemaal goed bedoeld had, maar dat ze toch ergens de fout in was gegaan tijdens het grootbrengen van deze meisjes.

Vandaag zag ik in de keuken ineens een theelepeltje liggen met een afbeelding van het Muiderslot erop. Een onbeduidend iets, maar toch raakte het me. Vaag herinnerde ik me een bezoek tijdens een schoolvakantie aan dat slot met mijn moeder en mijn zus. En ik bedacht me dat mijn moeder dat wel vaker deed: theelepeltjes kopen als souvenir. Waarschijnlijk met het bijna romantische idee van later op haar oude dag te roeren in een kopje thee en bij het zien van dat lepeltje voldaan kunnen terugkijken op een van de vele goede familieherinneringen.

Ik zie mijn moeder al jaren niet meer.
En goede herinneringen aan ons gezinsleven zijn op een hand te tellen. Het is allemaal hopeloos fout gelopen; er zijn gewonden gevallen, er is geschreeuwd, gehuild en vreselijk veel geleden.
Maar de bedoelingen waren ongetwijfeld goed.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment