Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DRIE KEER DOOD

"Je hebt een blaasontsteking", zegt de doktersassistente.
"Goh", zeg ik.
"Hoezo?", vraagt de assistente.
"Die hadden we nog niet gehad", zeg ik.

Ik heb namelijk nogal eens wat. En daar hoort de laatste jaren een raar en naar gevoel bij. Dat gevoel is ontstaan tijdens mijn eerste bevalling. Toen ik in een ziekenhuisbed, omgeven door artsen, verpleegsters en een verloskundige en met de hulp van de meest moderne technologie bezig was de pipo ter wereld te brengen. Toen kwam die nare, harde gedachte in mij op: 100 jaar geleden had ik dit niet overleefd.

De gedachte verdween weer, maar kwam terug een jaar geleden, in de compleet steriele operatiekamer waar in groen gehulde chirurgen, anesthesisten en kinderartsen via een keizersnee mijn schatje patatje ter wereld brachten. Ik realiseerde me dat dit 100 jaar geleden, voor de tweede keer in vijf jaar tijd mijn dood was geweest.

Daarna kreeg ik een reeks van ontstekingen, van kaakontstekingen tot holteontstekingen en nu deze blaasontsteking. En zoals iedere keer krijg ik ook dit keer weer een recept mee van de doktersassistente met de mededeling dat ik er onmiddellijk mee moet beginnen en de kuur helemaal af moet maken.

"Want anders?", vraag ik.
"Kun je een nierbekkenontsteking krijgen", zegt de assistente.
"En dat is gevaarlijk", vul ik in.
"Nogal", zegt ze.

Buiten haal ik mijn fiets van het slot en stop het receptje in mijn tas. Ik sla rechtsaf, op weg naar de apotheek. Daar hebben ze ongetwijfeld mijn kuurtje al voor me klaar staan, zodat ik over tien minuten de eerste pil kan innemen om de bacteriën te lijf te gaan. En over vijf dagen, ben ik weer beter. Het is een luxe waar ik me terdege van bewust en ook erg dankbaar voor ben. Maar ik kan de gedachte niet onderdrukken: honderd jaar geleden was ik, in vijf jaar tijd, nu al minstens drie keer dood geweest.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments