Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

CATCH 22

Wij hadden een leuke leraar Engels: meneer Plenter. Een man met een snor en sandalen die altijd een beetje sleepte met zijn tas. Het was een man die zich niet boven ons verhief, maar die ons behandelde als gelijken. Dat maakte hem tot een goede leraar, want je nam dingen van hem aan. Dus toen hij op een dag zei: "Lees dit boek, want dat is goed", nam ik me voor om dat ook te gaan doen.

Ik schreef de titel in mijn schrift: Catch 22 van Joseph Heller.

Het was een heilig voornemen en dat bleef het ook. En ik heb geen idee waarom. De titel ben ik nooit vergeten en ik heb het boek ook wel eens in de winkel zien staan. Later, tijdens mijn studie, moest ik Engelse boeken lezen voor mijn lijst en bovendien moest ik er nog wel eens aan denken, aan hoe Plenter dat boek omhoog hield en alleen dat zinnetje zei: "Lees dit boek, want dat is goed." Niets over de inhoud, alleen dat. De perfecte aanbeveling.

Vandaag kwam ik thuis uit mijn werk. De roze buuf en AB zaten samen met A. in de achtertuin een biertje te drinken. Binnen zaten de pipo en buurkinderen E. en L. te spelen. "Er iets voor jou!", schreeuwden ze uit. "Een cadeau!" Ze renden ermee naar me toe. "Wij pakken het wel voor je uit!" riepen ze opgewonden, alsof het hun eigen cadeau was. En zo kreeg ik het uitgepakt en wel in mijn handen:

Catch 22 van Joseph Heller.

En dus ga ik er vanavond in beginnen. Want ineens is er geen tijd meer te verliezen. It's time to catch up. En wel precies, exact, hoe is het mogelijk!: 22 years.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments