Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

IN VERBAND MET DE FILE

Vroeger, als ik bijna jarig was... Dan bouwde mijn vader flink de spanning op rond het cadeau dat ik zou krijgen. En ik wist dan ook dat er iets moois was uitgezocht. Een schooltas toen ik zes werd, in mijn lievelingskleur (oranje). Een horloge op mijn tiende. Mijn eerste gouden ketting op mijn elfde. Een fiets met versnellingen op mijn twaalfde.

Ik weet ze nog stuk voor stuk.
Ik ben dan ook gek op cadeautjes.

In de loop der jaren werd de spanning natuurlijk minder. Maar ook de zorg waarmee een cadeau werd uitgezocht. In 1988 zaten mijn ouders midden in hun echtscheiding. Ik kwam thuis voor mijn verjaardag en kreeg een dekbedovertrek. Ze hadden niet de moeite genomen om het in te pakken. Het klinkt misschien kinderachtig, maar het deed pijn.

In de jaren die volgden, kreeg ik veel boeken voor mijn verjaardag van mijn vader. Dat kwam door C., zijn tweede vrouw. Die hield van lezen en vond boeken een prachtig geschenk. En dat vond ik ook. Ik heb ze allemaal met liefde gelezen en zal ze niet weggooien, zolang ik leef.

Maar C. ging dood. En mijn vader ging door een crisis. Die is hij maar deels teboven gekomen. En nu, nu hij 74 is, is mijn vader oud. Vooral in zijn hoofd. Daarin is voor steeds minder dingen plaats, zo lijkt het wel. En al helemaal niet meer voor dingen die te maken hebben met 'het vieren van het leven'. Zo worden de verjaardagsrituelen dus ieder jaar magerder.

Vandaag kwam hij voor zijn wekelijkse zaterdagochtendbezoekje om de pipo en het patatje te zien.
"Oh ja', zei hij, terwijl hij 50 euro uit zijn portemonnee trok. "Gefeliciteerd met je verjaardag."
"Dat is pas donderdag hoor", zei ik een beetje beledigd.
"Weet ik", zei mijn vader. "Maar ik weet niet of ik dan wel kom."
Ik zei maar niks.

"In verband met de file", voegde hij eraan toe.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments