Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE GEHEIME WERELD VAN JONGETJE A.

Hij komt met een traan op zijn wang binnen op het kinderfeestje: jongetje A. Is hij bang, wilde hij niet naar dit feestje of is er iets voorgevallen onderweg? De ogen van jongetje A. vertellen het niet. Als ik naar hem kijk, ontwijken ze me.

Hij wil geen taart, geen limonade en ook geen t-shirt aan. En steeds kom ik er niet achter waarom niet. Jongetje A. is moeilijk te peilen. En daarmee is mijn interesse gewekt.

We gaan een kabouterspeurtocht lopen. Bij iedere kabouter moeten de kinderen opdrachtjes doen. De eerste kabouter wil namen horen van dieren uit het bos. 'Vlieg!' 'Kikker!' 'Konijn!' schreeuwen de kinderen enthousiast. 'Mark', hoor ik iemand heel zachtjes naast me zeggen, volgens mij was het jongetje A. Ik vraag het hem of ik dat nou goed verstond. Hij wil het niet herhalen, maar een heel klein glimlachje verraadt toch iets. En zo geeft hij mij een aanwijzing voor mijn eigen speurtocht. Die naar de ware aard van jongetje A.

We lopen door en jongetje A. loopt consequent achteraan. Als er een hond in zicht komt, zie ik hem verstijven van schrik. We geven hem een hand en jagen de hond weg. Daarmee wekken we wat vertrouwen.
Zo ontdek ik nog wat kleine dingen. Ik leer dat jongetje A. zich geen deel van de groep voelt. Nu niet en misschien wel nooit niet. Mogelijk omdat hij anders waarneemt. Hij lijkt scherper te zien dan de rest. Bij 'ik zie ik zie wat jij niet ziet', weet hij meteen het antwoord. Alleen zegt hij het heel zachtjes, meer voor zichzelf dan voor de rest. Verder is hij dol op drop. En, zoals hij zelf zegt, 'op sommige letters'. Maar op welke letters, dat wil hij dan weer niet zeggen.

Op de terugweg mag hij naast me zitten in de auto en komt hij een beetje los. Hij vertelt dat zijn vader een cabrio heeft. Rijden in de cabrio, naast zijn vader, met het dak open, is 'superleuk', zegt jongetje A. Voor het eerst die dag zie ik hem even heel gelukkig kijken.

Thuis krijgen alle kinderen een 'kaboutercertificaat' als bewijs van hun enorme kennis van kabouters. Heb ik een 'jongetje A.-certificaat' verdiend, vraag ik me af. Ik vind van niet. De 'geheime wereld van jongetje A.' is groot. En ik heb er maar een klein stukje van kunnen ontdekken.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment