Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE MENSJES MET ASMA

We hadden het paar keer goed geoefend, de pipo en ik.
Ik: "Ding dong."
Hij: "Hallo, wilt u wat geven voor het Asmafonds?"
En als ze het geld in de bus hadden gegooid:
"Dank u wel! Tot ziens!"

Toen vonden we dat we er klaar voor waren, dus daar gingen we dan. Eerst naar de roze buuf. Aan haar legde de pipo ook nog uit voor wie hij die centjes precies ophaalde:
"Als ik moet ademhalen, dan gaat dat zo." (Hij haalde diep adem, ter demonstratie.) "Maar de mensjes met asma, bij die, uh bij die, nou, dan gaat het niet. Dus."
Het leverde hem drie euro op, dus dat was een flitsende start.

Na een aantal huizen, kreeg de pipo er steeds meer plezier in. Vooral vond hij het leuk om, als de mensen het geld aan het halen waren, om de hoek van de deur te kijken en te zien hoe hun huis er van binnen uitzag.
"Ze hebben een schilderij, met een blote vrouw!", fluisterde hij me opgewonden toe.
Na het tiende huis werd hij iets te vrijpostig. Hij stapte gewoon meteen naar binnen, hield zijn bus omhoog, zei z'n riedeltje automatisch op, maar keek om de bewoonster heen naar wat er allemaal te zien was.
In een voortuin met allemaal haagjes moest en zou hij eerst een paar rondjes door 'het doolhof' lopen voordat we op de bel zouden drukken. En nadat we een paar keer hadden aangebeld bij mensen die niet thuis waren, besloot de pipo tijd te besparen en meteen door het raam naar binnen te kijken en hard te roepen 'Zijn jullie d'r! Ik kom voor centjes!'

Er viel dus nog heel wat te corrigeren.

Maar na een uur collecteren, was de bus zo zwaar dat de pipo er een lamme arm van kreeg. Behalve veel geld voor 'de mensjes met asma', had hij ook twee reepjes chocola en een pakje kauwgom gekregen.
"Die passen niet in de bus", stelde de pipo vast. "Dus ik denk dat ik die dan zelf maar hou."
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments