Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ZIJN

Jaren geleden was ik eens op bezoek bij een tarotkaartenlegmevrouw. Het was mijn eerste bezoek aan zo iemand en ik had een paar kritische vragen voor deze dame. Een daarvan luidde: "Als ik nu kaarten trek, op dit moment, en ik doe dat over vijf minuten weer, dan zijn dat nooit twee keer precies dezelfde kaarten. Betekent dat dan ook dat mijn toekomst in vijf minuten helemaal is veranderd?

Zo, die zat. Ik vond het wel een hele goeie vraag van mezelf en ik was benieuwd hoe de mevrouw zich hier uit zou redden.

Maar de mevrouw had een tegenvraag: "Als ik jou nu vraag om te vertellen hoe je achtertuin eruit ziet en als ik dat over vijf minuten weer vraag, dan leidt dat ook niet tot twee exact dezelfde beschrijvingen. Elk moment kies je voor net weer andere woorden en andere beschrijvingen. Maar het blijft dezelfde achtertuin.

Ik was een beetje in de war van dit antwoord en volgens mij was het ook helemaal niet waar! Volgens mij zou ik mijn achtertuin op elk gewenst moment precies hetzelfde beschrijven.

Maar toen ik er daarna op ging letten, bleek dat toch niet het geval te zijn. Hoe vaak heb ik in de loop der jaren niet gehad dat ik een bepaalde formulering in mijn hoofd had om iets aan iemand te vertellen, om vervolgens op het moment supreme te merken dat dat op dat moment niet de goeie woorden waren. Vandaag nog: ik moest een artikel naar een collega op een andere redactie brengen. Het artikel ging over het naderende einde van het cd-tijdperk en de kop luidde: Discs are so dead. Ik dacht: ik gooi dat artikel op zijn bureau en dan zeg ik die kop (want het klonk zo mooi:) 'Discs are so dead'. Maar toen ik de betreffende redactie op kwam lopen, schaldde er een oud nummer uit de radio (Big City van Tol Hansen). Het was er druk en er hingen ballonnen omdat er iemand jarig was. Het was helemaal geen moment voor 'discs are so dead' en bovendien voelde ik me ook helemaal niet meer zo. En dus zei ik: "Gezellig hier zeg, alsjeblieft, het artikel."

Er zit een groot verschil tussen 'discs are so dead' en 'alsjeblieft, hier het artikel'. En dat allemaal dankzij Tol Hansen en een paar ballonnen.

De conclusie van vandaag luidt dat wij mensen rare, beïnvloedbare en sfeergevoelige wezens zijn die elke tien tellen iets anders kunnen laten zien.

En de vraag van vandaag is een moeilijke: wat is dan eigenlijk 'zijn'?
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments