Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EERSTE KEER BLUT

Ik heb hem een oude portemonnee gegeven en daarin zitten zijn vijf euro's. Na lang dubben heeft hij besloten het ding in de rechtervoorzak van zijn broek te bewaren. "Want daar kunnen de boeven er niet bij, denk ik."

Met zijn stoere loopje betreedt hij de vrijmarkt. De handel kan beginnen. Onmiddellijk scant hij een grote speedboot. "Drie euro", zegt de moeder die erachter zit.
"Goed!", roept de pipo. Hij wil zijn geld al pakken, maar ik grijp in en leg hem met opgestoken vingers uit dat vijf vingers min drie vingers betekent dat hij dan nog maar twee euro over zou hebben.

Als hij bij zijn eerste deal wisselgeld terugkrijgt, stelt hij tevreden vast dat hij steeds rijker aan het worden is. De rugzak die ik draag, wordt in rap tempo gevuld met monsters, robots, dino's en auto's. Bij het zien van een grabbelton, kan hij de verleiding niet weerstaan. Voor 10 cent grabbelt hij een oranje scheidsrechtersfluit die hij meteen om zijn nek hangt. "Als ik je kwijt ben, dan fluit ik en dan moet jij komen, goed?" Niet lang daarna ben ik hem ook kwijt. Maar door op het nogal dwingende geluid van de fluit af te gaan, vind ik hem weer terug in de massa. Daar staat hij, met een groen plastic beest in zijn hand.
"Heb je die helemaal zelf gekocht?", vraag ik verbaasd.
"Mooi hè?, 20 cent", zegt hij tevreden. "Het is Mike van Monsters & Co. en hij kan ook nog zijn mond open en dicht doen."

Na een uur is, tot zijn grote verbijstering, de portemonnee ineens leeg. Hij kijkt en kijkt, draait het vakje binnenstebuiten, maar helaas, er zit geen cent meer in.
"Dat kan niet", zegt hij stellig. "Want zonet had ik nog een heleboel centjes!"

Ik leg hem uit dat hij blut is, voor het eerst van zijn leven.
En vast niet voor het laatst.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments