Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EEN EX-HOERENLOPER

Deze week kwam er een reactie op een oud logje (16/1/03). Per mail weer eens (want die reply knop kan ik net zo goed afschaffen), maar in dit geval was het begrijpelijk. Dat oude logje ging namelijk over mijn fascinatie voor de wereld van de prostitutie. En de reactie kwam van een hoerenloper. Een ex-hoerenloper.

Deze H. schrijft: 'Ik vraag me af waar je fascinatie vandaan komt. Het wereldje van de prostitutie heb ik jarenlang goed gekend. Echter ik wou dat ik het nooit gekend had. Ik ben namelijk ruim 16 jaar hoerenloper geweest. Ik ging 1 of 2 keer per maand naar de hoeren, het kostte me enorm veel geld.'

H. beschrijft dat het bezoeken van hoeren een verslaving werd waar hij jarenlang tegen vocht. Soms lukte het hem om een tijdje niet te gaan, maar dan viel hij toch weer terug. En dat was nog niet alles.
H.: 'Het hele verhaal heeft nog een keerzijde. Liefde is liefde en daar komt normaal gesproken seks bij kijken. Maar door mijn prostitutiebezoek heb ik liefde en seks heel lang niet van elkaar los kunnen zien. Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat de liefde bedrijven is. Ik kan (sorry voor het woord) neuken, maar weet heel goed dat dit iets anders is.'

Hoerenlopen is dus blijkbaar niet zo vrijblijvend als ik altijd dacht.

In de e-mail-wisseling die volgde, beschreef H. dat bij een bezoek aan Amsterdam, voor het CS 'links' nog altijd trekt. Dan moet hij een strijd leveren. H. noemt dat een 'mind game' en die lijkt hij nu definitief te gaan winnen.

Ik zie voor me: het plein voor het CS, altijd vol met mensen onderweg en in beweging. Maar één man staat stil. Hoewel niemand het ziet, zijn er krachten 'links' die hard aan hem trekken. Het is de wereld van de rode lampen, de half-naakte vrouwen, de lust, de 'instant liefde'. Een wereld die hij zo goed kent en die nog altijd vat op hem heeft. H. voelt die kracht en hij voelt de verleiding. Maar hij recht zijn rug en maakt een keuze. Niet die voor de korte, maar voor de lange termijn. Niet die voor de instant liefde, maar voor de echte. H. loopt rechtdoor. Na al die 16 jaar, laat hij de Wallen links liggen.

Ik heb er al een paar beschreven: onbekende mensen die in stilte, in de anonimiteit, grote prestaties leveren. Gevechten waarvan niemand weet hoe zwaar ze zijn. Gevechten, waarvan niemand zelfs weet dat ze geleverd worden. Het overwinnen van een verslaving is een van de zwaarste dingen die er is.

Dit is er weer zo een.
De H. staat niet voor Hans, Henk of Hoerenloper.
De H. staat voor Held.
Ga ervoor jongen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments