Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EEN OPEN MIND

Op aanraden van J., van de cursus 'intuïtieve ontwikkeling etc.' ging ik eens kijken bij een demonstratie-optreden van een collega van haar, het Britse medium Paul Jacobs. De zaal zat vol toen ik ging zitten en Jacobs zat vooraan op een stoel en concentreerde zich.

In een praatje vooraf vertelde hij over zijn manier van werken. Dat hij zou proberen contact te leggen met overleden familieleden en vrienden van mensen in de zaal en dat het voor hem belangrijk was dat het publiek snel en duidelijk met' ja' of 'nee' zou antwoorden op zijn vragen. Verder moedigde hij iedereen aan om vooral kritisch te zijn, maar wel een 'open mind' te hebben. "Because I have to keep the energy level high in order to maintain the contact", zei hij. Ik voelde die 'open mind' nog niet erg om mij heen. Naast mij ging een vrouw zitten met een zucht en een houding alsof ze in de tram zat op weg naar haar saaie baan. Verveeld keek ze om zich heen, totdat ze een bekende zag die naast haar moest komen zitten. Op de vraag om mee te werken aan een hoog energie-niveau, fluisterde de vrouw tegen haar kennis: "Ja, zo kan ik het ook."

Jacobs begon. Hij zei dat hij op dat moment contact voelde met een aantal overledenen, waarvan hij een voor een de nabestaanden in de zaal zou proberen te achterhalen. Hij vroeg of er iemand aanwezig was die een man van in de dertig was verloren tijdens een auto-ongeluk. Niemand reageerde. Jacobs liep heen en weer, soort van in gedachten, kwam weer naar voren en zei: "There must be... I'm getting a very clear image now." Hij voegde eraan toe dat het een ongeluk langs een waterweg had plaatsgevonden. En dat het slachtoffer iets met Robert heette en waarschijnlijk in de ambulance was overleden.

Stilte.

Nu begon ik te snappen wat hij bedoelde met het energy level. Dat kelderde namelijk enorm. Je voelde de twijfel toeslaan in de zaal en er werd gegniffeld. Jacobs zelf begon rusteloos heen en weer te lopen. Ik was blij dat ik niet in zijn schoenen stond.

Hij zei zich nu te focussen op iemand anders en later terug te komen bij 'Robert' die hij duidelijk nog niet opgaf. "Sir", vroeg hij na enig twijfelen aan een oude meneer die schuin achter me zat. "Do you mind me asking... did you lose your wife some time ago." De man bevestigde dit met een helder 'yes.' "Did she have breast cancer?", zei Paul Jacobs. Weer klonk een helder 'yes'. Ik voelde het energie-peil weer stijgen en Jacobs' stem begon zekerder te klinken. Hij vroeg of de vrouw het type vrouw was van de grote, stille kracht achter haar man. "Absolutely", zei de man, nu met een brok in zijn keel. "And did you travel a lot together, because she keeps showing me these suit cases", zei Jacobs. De man bevestigde. Jacobs ijsbeerde weer een tijdje heen en weer. "Sir, do you feel you didn't do enough for her in this last period of her life", vroeg hij toen. De man beaamde dit, nu duidelijk emotioneel. "Don't", zei Jacobs. "She tells me she's happy with what you did." "Thank you", zei de man. Hij klonk opgelucht. Jacobs glimlachte ineens. "Sir, did you kiss her wrist after she passed away?", vroeg hij. Ik hoorde niks, keek om, zag de man verbijsterd kijken. "She was aware of that and she's sending you one back."

Het energie-level zat nu tot aan het plafond en er brak nog net geen applaus los. Alleen de vrouw rechts van me zuchtte en zei tegen haar kennis: "Ik kan hier niet zo veel mee hoor." Ik besloot me niet te focussen op haar, maar voelde toch enige ergernis.

In de loop van de avond had Jacobs nog meer bijzondere contacten. Alleen de familie van Robert bleek maar niet te traceren. "Nou, ik ben nog niet overtuigd.", zei mijn buurvrouw tegen haar vriendin na afloop. "Toen hij dat zei van die 'open mind', had ik het eigenlijk al gehad. Ik dacht: als je dat nodig heb, dan ben je gewoon niet goed in je vak."

"Wat is nou toch het probleem van een open mind? Bij de tandarts doe je toch ook gewoon je mond open als-ie dat vraagt?", zei ik tegen haar.

Alleen zat ik toen helaas al in de auto op weg naar huis.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments