Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE GOLF GAAT NAAR BENEDEN

Vandaag, lieve mensen, ontdekken wij in eenmaal daags janneke dat werkelijk alles in golfbewegingen gaat. Zelfs mobiel bellen.

A. had in de jaren tachtig als een van de eersten een mobiele telefoon. En dat zou ik weten. Hij belde me overal vandaan, vanuit de tram (“Wat piept die tram!”) en vanaf de fiets (“Wacht, ik moet even de bocht om.”) Niet dat hij veel had te vertellen, maar gewoon, omdat-ie nu mobiel kon bellen.

Ik moest erg wennen aan de oprukkende mobiele telefoon. Ik weet nog dat ik voor het eerst een man in de supermarkt bij de groenten zag staan met in de ene hand zijn mobiel en in de andere spinazie: “Schat, dit zijn hele, dunne, groene blaadjes. Maar ik weet dus niet of het sla is.”

Belachelijk.

De eerste vrouw op de hei met een telefoon was ook zoiets raars. Iedereen liep te genieten van het weer en de natuur en zij liep te foeteren dat overal niks van deugde. En nog gekker werd het toen mensen op straat handsfree gingen bellen. Ze leken wel zo weggelopen te zijn uit een inrichting voor geestelijk gestoorden.

Mobiel bellen kón. En daarom moest het. Altijd, overal en ondanks alles.

Maar nu de golfbeweging. Want gisteren had ik een interview met presentatrice Quinty Trustfull. Als allereerste bekende Nederlander ooit zei zij voor het interview: “Ik zet even mijn mobiel uit, dat praat een stuk rustiger.” (Nooit eerder vertoond.) Tijdens het gesprek vertelde ze dat ze graag betrokken wilde zijn bij de school van haar kinderen. “Ik wil ook niet zo’n moeder zijn die op het schoolplein nog staat te bellen”, zei ze.

Thuisgekomen na het interview, vond ik een mailtje van collega M. die vol trots meldde ze dat ze een nieuwe, kekke mobiel had. ‘Maar spreek liever nog iets in op mijn vaste nummer’, schreef ze. ‘Want ik blijf weigeren om te bellen in de supermarkt.’

En toen wist ik het zeker: het nieuwe is definitief af van het mobiel bellen. Het kan nog wel, maar het hoeft niet meer. De golf gaat naar beneden.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments