Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HOE KOM IK UIT DIE KAST?

Een ingewikkeld bijverschijnsel van de cursus 'intuïtieve ontwikkeling en mediamieke gaven' is dat ik er moeilijk over kan praten met anderen. Dit uit angst om voor gek verklaard te worden. En dat is jammer, want juist tijdens deze cursus beginnen langzaam maar zeker de stukjes van de puzzel...

Het was ergens rond 1990 toen ik me bewust werd van het feit dat ik 'anders hoorde' dan andere mensen. Dat kwam door de zaak 'Jolanda uit Epe', de eerste grote incestzaak die breed werd uitgemeten in de media en die ons land een tijd lang in zijn greep hield. Op een avond zat Jolanda in de talkshow van Sonja Barend. Ze vertelde over wat haar was overkomen. Ik woonde op kamers in Amsterdam en ik keek naar de uitzending op de bank, met A. Opeens hoorde ik - en vraag me niet om het uit te leggen - ik hoorde dat wat Jolanda vertelde, begon af te wijken van de waarheid. Ik zag het ook voor me: een treinspoor dat de waarheid was en een spoor dat daarvan afleidde. Soms kwamen de sporen weer bijeen. Ook begreep ik waarom Jolanda dat deed. De waarheid was op sommige punten zo gruwelijk, dat ze er niet over kon praten. Maar ze was te gast in een TALKshow en had eindelijk aandacht en erkenning voor haar probleem, dus moest ze er toch over vertellen. Daarom had ze op sommige punten een afgeleide versie bedacht van de werkelijkheid, een verhaal dat 'qua erg' wel overeenkwam met de echte gebeurtenissen, maar 'qua feiten' niet.

Ik vertelde A. van deze waarneming.
Verbaasd keek hij me aan.
"Als je gelijk hebt", zei hij, "dan neem je dingen waar die ik niet waar kan nemen."

Jaren later, ik was afgestudeerd en werkte als freelance redacteur, moest ik voor een tijdschrift een interview doen met een bekend medium. Ik was totaal niet bekend met het verschijnsel van helderziendheid en zei dat ook tegen de betreffende vrouw. Toen zei ze: "Maar jij bent helderhorend."
"Pardon?", zei ik.
"Helderhorend", zei ze. "Dat je dingen hoort tussen de woorden door, diepere lagen, meer betekenissen. En dat je er ook plaatjes bij ziet. Herken je dat niet?"

Dat herkende ik dus wel.

De volgende bevestiging kwam weer jaren later, in therapie bij psycholoog A. Volkomen onverwacht zei hij op een keer: ik wil even een testje met je doen om te kijken of ik gelijk heb. Ik denk namelijk dat je een extreem sterke intuïtie hebt, dus ik ga je vijf vragen over mezelf stellen waarvan je de antwoorden niet kunt weten. En jij zegt gewoon wat in je opkomt.
Hij vroeg me te vertellen over het gezin waar hij uit kwam. Over zijn liefdesleven. Wat zijn karakter was. Of hij wel of niet muzikaal was. Dat soort dingen. Ik kon die dingen niet weten, maar ik wist ze wel. Verbijsterend.

Maar ook weer niet zo heel bijzonder. Want bij de cursus 'intuïtieve ontwikkeling etc.' heeft iedereen dit soort waarnemingen. De een is heldervoelend, de ander helderhorend of helderziend en er blijkt zelfs zoiets te bestaan als helderruikendheid. Maar allemaal nemen we extra dingen waar en... willen we daar ook iets mee gaan doen. Dat is mooi en dat wil ik ook. Alleen wordt het dan wel tijd dat ik uit de kast ga komen.

Maar hoe?
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments