Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

JE WILT HET NIET WETEN

Arnold V.'s cd Contrast staat nog steeds op nummer 1 in de hitlijst van Eenmaal Daags Janneke. Zolangzamerhand begin ik me bij mijn lievelingsnummer Mien Lutje Laif wel af te vragen waar het precies over gaat. Ik zou de songteksten erbij kunnen pakken, maar... doe dat niet.

Wij hadden vroeger thuis een plaat, een 'Spaanse plaat'; een lp met allemaal traditionele Spaanse liedjes erop. Ik was dol op die plaat en kende alle liedjes uit mijn hoofd. Geen idee wat ik zong, maar toch had ik bij elk nummer een soort vaag gevoel, met mooie beelden erbij van waar het in mijn beleving over ging.

Ik zette de plaat op een casettebandje en jaren later was ik in Spanje voor een congres. Ik logeerde bij studenten en ik dacht: dit is mijn kans. Dus op een avond liet ik ze mijn bandje horen en vroeg: waar gaat dit over? "Dat wil jij niet weten", was hun antwoord. Ze keken er een beetje verveeld bij. Maar ik wilde het dus wel weten en na lang aandringen wilden ze dan wel 1 nummer vertalen. Ik koos voor La cucaracha - wie kent het niet. De tekst (op z'n fonetisch, want ik spreek geen Spaans):

La cucaracha, la cucaracha
Ya no puede caminar
Porque no tienne
Porque le falta
La patita de atras

Als u enige soort van band met dit nummer heeft, emotioneel, herinneringsgewijs of hoe dan ook, dan raad ik u aan hier te stoppen met lezen. De beelden, vaag maar dierbaar, die u bij dit nummer heeft, zullen namelijk uiteenspatten als kristallen glazen op een tegelvloer wanneer de ware betekenis der woorden tot u door zal dringen. U bent eigenwijs? Zoals ik was? Dan moet u het zelf weten. Hier volgt de vertaling:

Kakkerlak, kakkerlak
Jij kunt niet lopen
Omdat jij niet hebt
Omdat bij jou ontbreekt
Je linker achterpootje
Ik zei het toch.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments