Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE BESTEMMING VAN JOSEFIEN

In de klas van de pipo, zit een meisje dat Josefien heet. Josefien is al 6 en ze is 'op de pipo'. Dat pakt ze heel voortvarend aan. Eerst vertelde ze het haar beste vriendin en die moest het dan weer aan de pipo vertellen, terwijl Josefien op een afstandje toekeek hoe de pipo zou reageren. Deze ingebouwde veiligheids-schakel vond ik behoorlijk slim gevonden voor een meisje van 6. Maar Josefien is dan ook zeer voorlijk.

Blijkbaar reageerde de pipo positief genoeg voor stap 2 in haar plan en daar kwam ik in beeld. Op een ochtend pakte ze m'n hand vast en vroeg: "Mag ik bij jullie spelen vanmiddag?" Ze keek er heel zoet bij. Ik zei dat ik het prima vond. "Jullie hebben ook een baby hè?", zei Josefien. Het was duidelijk dat de baby een soort bonus bovenop het spelen was.

En dus kwam Josefien mee naar huis. Daar vond ze meteen haar draai. "Ik ga eerst even de baby een fles geven", zei ze. "Oh", zei de pipo. "Ik ga altijd eerst even gamen als ik thuis kom." "Dat is goed hoor", zei Josefien. Toen wilde ze de kamer van de pipo zien. Daar was het even zoeken naar wat ze zouden gaan doen, aangezien de robotten, vliegtuigen en dino-skeletten Josefien niet echt aanspraken. Maar heel hard rondjes draaien in de draaistoel van de pipo, vond ze weer wel heel leuk en ze gierde van de pret.

Daarna wilde ze in de tuin spelen. "We gaan heksensoep maken", zei ze. De pipo moest de ingrediënten verzamelen (water, zand en blaadjes) en Josefien mocht roeren in de emmer. Tussendoor kwam ze af en toe even naar het schatje patatje kijken. "Ik geloof dat hij een speen moet", zei ze moederlijk, waarna ze weer naar haar keuken verdween.

Toen haar moeder haar kwam ophalen, was ze duidelijk nog lang niet uitgespeeld. Ze draalde en ze draalde en haar moeder zei: "Goh kind, dat is niks voor jou!" Maar Josefien had deze middag haar bestemming gevonden: een man, een kind, een huis met een keuken en heel hard rondjes draaien op een stoel, dat was alles wat ze verlangde.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments