Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET ARNOLD MYSTERIE

Al bijna 19 (!) jaar heb ik verkering met A. Dat heeft als leuk bijverschijnsel dat ik in die periode ook A.'s neefjes en nichtjes heb zien opgroeien. Van baby's toen naar tieners nu. Fascinerend.

Een neefje dat er al was toen ik in de familie kwam, was Arnold. Een vrolijk joch, lief, en met een soort twinkeling in zijn ogen. Er ging van alles om in Arnold, dat kon je zien. Maar ik wist niet wat en ik zocht er ook niet te veel achter. Hij dagdroomde vast veel, zoals kinderen dat kunnen, zo concludeerde ik.

Lange tijd zagen we Arnold niet, want hij ging bij zijn moeder wonen. En toen ik hem jaren later ineens weer tegenkwam op een verjaardag, was hij al voor de tweede keer getrouwd en vader, van drie kinderen! Hij had lange dreads in zijn haren en nog steeds die ontzettend vriendelijke uitstraling. En dat ene, dat ongrijpbare, dat gevoel dat er van binnen van alles gebeurde wat je van buiten niet kon zien, dat was er ook nog steeds.

Arnold volgde een muziekopleiding, zo vertelde hij. Hij sprak erover alsof hij het erg leuk vond.

Weer jaren later kwam het nieuws dat hij zijn vrouw en drie kinderen had verlaten. En dat hij zijn muziekopleiding summa cum laude had afgerond. Over het muziekstuk dat hij voor die opleiding had gecomponeerd werd binnen de familie - die voor een groot deel uit muzikanten bestaat - lovend gesproken. Was dat wat zich altijd had afgespeeld van binnen? Mooie muziek die wij niet konden horen, maar hij al wel?

Laatst bereikte ons het nieuws dat Arnold een cd had gemaakt. A. bestelde hem en een week geleden kwam-ie binnen. Soms heb je dat, dat een nieuwe cd meer is dan een serie liedjes, maar dat het geheel je leven kleurt. Alsof je met een marker over een stuk tekst gaat. Arnolds nummers geven - eindelijk - dingen prijs over zijn 'binnenleven'. Maar: ze werpen ook weer evenzovele vragen op! Zo zingt hij ze op een prachtige manier in het Gronings, wat deels te volgen is, maar deels ook weer niet.

Op zoek naar nog meer antwoorden ga ik naar zijn site: arnoldveeman.com. Onder het kopje 'autobio' lees ik de volgende uitleg over de naam van zijn band: Arnold Veeman and the Yellowish Summer Evening:

'The Yellowish Summer Evening staat voor een specifiek moment in mijn leven waarop ik afscheid nam van een totaal ánder leven. Een situatie die ik als een rode draad in al mijn liedjes verweven heb. Dat leven had mij een hele andere kijk gegeven op het hier en nu dan dat ik op dit moment mag gebruiken. Achteraf ben ik blij en dankbaar dat die beslissing tot mij gekomen is.'


En zo blijft de man een mysterie.
Maar dat moet-ie ook maar blijven.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment