Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

RONDJE OUDERLIJK HUIS

Soms doe ik dat, voor het slapen gaan: even een rondje lopen door mijn ouderlijk huis. In werkelijkheid is dat verkocht en volledig verbouwd, maar in mijn verbeelding is alles nog precies hetzelfde.

Eerst bel ik aan. Ik trek aan het oude, rinkelende belletje, gewoon om dat vrolijke geluid nog eens te horen. En dan ga ik, zoals altijd, door de garage naar binnen. Aan de garagedeur hangen ook bellen, koeienbellen. Hoe komen we daar eigenlijk aan? Meegenomen van de wintersport? Dat soort dingen vraag je je pas af als het allemaal voorbij is.

Ik kom in de enorme garage. Vooraan staan de diepvrieskist, een schoenenkast en alle fietsen en achterin bevindt zich de werkplaats van mijn vader, met de cirkelzaag (Pas op! Gevaarlijk! Hij snijdt zo je vingers eraf!), de kasten vol schroeven, moeren en bouten en de muren vol met hamers, zagen en beitels.

Nu ga ik naar de hal. De dranger op de deur kreunt een beetje. Ik sta op de blauwe tapijttegels en rechts is de kapstok. Ik hang mijn jas op bij de kinderjassen. Ik kijk even om me heen: paraplubak, handschoenenkastje, spiegel, alles is er nog. Mooi zo. Nu naar de keuken, want ik heb trek in snoep. Ik loop naar de kast waar de droppot en de koektrommel in staan, een beetje zachtjes, want ik doe dit stiekem. De kastdeur piept, wat het pikken van snoepjes moeilijk maakt. Maar niemand weet dat als je de deur van onderen een klein beetje optilt… Oh, lekker, muntdrop, mijn lievelings! Ik neem een hele hand vol.
Zo, en wat nu. Het is middag, dus ik mag nog geen tv kijken. Ik loop naar de woonkamer en zet de tv aan. Er is iets met popmuziek. Ik zet hem lekker hard.

Als het programma is afgelopen en alle dropjes en koekjes op zijn, kijk ik even voldaan om me heen. De voorwerpen, zo eigen, zo vertrouwd, lijken naar me te glimlachen. En ik glimlach terug.

‘Dag jongens, het was weer leuk. Ik kom gauw weer een keer.’
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments