Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

MAN OP DE HEI, 2

...Toen ik daar vijf minuten doorheen had gereden en zeker wist dat hij me niet achtervolgde, besloot ik dat ik dan toch maar via de autoweg naar huis moest. Maar daarvoor moest ik vlak langs het punt waar we elkaar gezien hadden. Ik reed erheen, hard en met een soort van onverzettelijke houding. Ik besloot oogcontact te vermijden, maar keek wel uit mijn ooghoeken. Hij stond er nog. Voor die bosrand. Te wachten.

Met grote snelheid reed ik naar de autoweg. Daar was het druk en ik sloot aan achter een groep gezellig pratende mensen. De man volgde me niet. Maar echt opgelucht was ik pas toen ik thuis was. Opgelucht, maar ook boos. Woedend zelfs. Die G*D***D**MDE EIKEL! Eerst mijn hardlopen op de hei afpakken en nou ook nog m'n fietstochtje!

Ik besloot de politie te bellen. De eerste agent die mijn verhaal aanhoorde, zuchtte. "Hier kunnen we niet veel mee", zei hij. "Want hij heeft niks gedaan." "Nee, zei ik. "Zullen we dan maar gaan wachten tot-ie wel wat doet? Of zal ik zijn signalement doorgeven zodat jullie in elk geval weten dat-ie er is." De agent besloot me uiteindelijk toch maar door te verbinden met 'Jeugd en Zeden'. Ik hoopte ontzettend dat Jeugd en Zeden een vrouw was. Het was een man. Maar gelukkig wel een prettige. Hij liet me het hele verhaal vertellen, luisterde goed en zei: "Hij vertoont alle kenmerken van een cruiser; een verkrachter die bezig is met het zoeken van een slachtoffer. Daar kunnen ze maanden over doen. Soms zelfs jaren." Hij noteerde het signalement en ik vroeg hem hoe de situatie op de hei in het algemeen was. Hij zei: "Deze man kennen we nog niet. Maar vorig jaar hebben we wel de serie-verkrachter opgepakt."

De serieverkrachter? De serieverkrachter? Waarom wist ik daar niks van? Waarom staat er nooit iets over verkrachtingen op de hei in de lokale krant? Waarom gaan er dagelijks tientallen vrouwen en meisjes die hei op, zonder te weten wie daar rondloopt? Waarom staan er aan het begin van de hei geen borden met signalementen van enge mannen? Die vragen maalden dagen door mijn hoofd en ik viel iedereen ermee lastig. En op zaterdag gaf iemand me antwoord: "Die borden mogen niet, want dat is smaad", zei ze. "Maar je zou wel een informatieve internetsite op kunnen zetten, waarop je, in samenwerking met de politie, precies vertelt wat er allemaal gebeurt op de hei. Aangevuld met tips van wat wel en wat niet te doen en de mogelijkheid voor vrouwen om zelf voorvallen te melden."

Het was een borreltafelidee. Maar 's avonds in bed vond ik het nog steeds goed. En vier dagen later ook. Het is het doorbreken van dat pasieve afwachten tot het misgaat wat me aanstaat. En ook het signaal aan die griezel: niet alleen jij loopt speurend over de hei. Wij ook. En ook op jou kan worden gejaagd. Ja, dit idee is goedgekeurd. 'Jeugd en Zeden' kan binnenkort weer een telefoontje verwachten.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments