Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

TEKSTREDACTIONELE TRIP

Op mijn werkplek bij het omroepblad, bedenk ik me dat tekstredactie toch wel geinig werk is. Het gaat zo: je krijgt een tekst onder ogen. Eerst lees je die oppervlakkig, gewoon, voor een eerste indruk. Dan duik je er als het ware in. Tijdens die duik kom je dingen tegen. Natuurlijk, de bekende d's en t's, komma's en punten, maar als je dieper komt ook: constructies, zinnen om dingen uit te leggen, zinnen om dingen mooier te maken, of leuker, of juist om dingen te verbloemen. En gaandeweg beland je dan op het derde niveau: in het hoofd van de schrijver. Wat vond hij zelf van het onderwerp? Kon het hem boeien? Heeft hij het zelf wel begrepen? Raakte het hem persoonlijk? En zo ja, waarom? Het is een spannend en fascinerend proces en iemand die toevallig langs mijn bureau loopt, heeft geen idee van de krochten waar ik me op dat moment misschien wel virtueel in bevind.

Nu zijn er twee soorten schrijvers waar dit soort trips het beste mee gaan: redacteuren die je leuk vindt schrijven (leuke trips) en - u voelt hem aankomen - redacteuren die je helemaal niet leuk vindt schrijven. Ik weet ook niet waarom, maar zo werkt het nou eenmaal. En vandaag zat ik - geheel tegen mijn zin - in de hersenpan van een redacteur die in mijn ogen afschuwelijk schrijft. Bombastisch, saai, warrig, arrogant, slordig, kleurloos en structuurloos. Ik keek om me heen en bevond me in een grijze omgeving waar nauwelijks licht in door wist te dringen. Een bedompte ruimte die ook nog eens samen leek te trekken. Om me heen voelde ik het gekriebel van spinnenwebben. En voor me lag een twee meter lang ego om zichzelf heen te kronkelen.

Gelukkig riep op dat moment redactrice C. dat we gingen lunchen, zodat ik me kon terugtrekken uit die drapperige grot. Ik had het gevoel wakker te worden uit een vreselijke droom.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments