Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EERLIJK IN DE SUPERMARKT

Kom iemand op straat tegen, vraag hoe het gaat en het antwoord is: goed. De poes kan dood zijn, de zaken kunnen slecht gaan en misschien staat de auto met zware pech in de garage, maar het gaat goed. Altijd goed.

Ik heb me al vaak afgevraagd waarom. Waarom houden we allemaal zo de schijn op tegenover elkaar? Een antwoord heb ik nog niet gekregen, maar er is één lichtpuntje: N.

N. woonde tot voor kort bij ons in de straat. Ze is mooi, eind twintig, woont samen met een ondernemer, werkt mee in zijn zaak en is moeder van een zoontje van 1. Maar het belangrijkste: N. is eerlijk. Niet gewoon eerlijk, maar supereerlijk. En gelukkig kwam ik haar vandaag weer eens tegen in de supermarkt.

"Hoe gaat het?", vraag ik.
"Nou, niet zo goed", zegt N. "Ik ben overspannnen. Dat zegt de dokter tenmiste. Ik ben vooral erg moe, maar niet depressief gelukkig. Dat ben ik vroeger wel heel vaak geweest, dus voor de zekerheid ben ik toch maar even naar de psycholoog gegaan. Die zegt dat ik bijna alles weer op een rijtje heb."
Een vakkenvuller kijkt om en neemt haar van onder tot boven op, alsof hij denkt: zo ziet iemand er dus uit die naar de psycholoog gaat. Het lijkt mee te vallen.
"Hoe bevalt het nieuwe huis?", vraag ik.
"Het huis is mooi. Maar ik was de eerste weken wel heel erg bang. Voor vreemde geluiden en zo en voor inbrekers. Maar dat is nou over. Mag ik jou eens wat vragen?", vraagt N. dan ineens. "Hoe voel jij je sinds de bevalling?"
En ik zeg (natuurlijk): "Goed. Hoezo?"
De supermarkt is druk. Overal om ons heen staan mensen. Een vrouw wil tussen ons door een pakje boter pakken.
"Omdat ik me helemaal niet meer vrouwelijk voel!", zegt N. op vol volume.
Ik reageer verbaasd en voel een soortgelijke reactie om me heen.
"Je ziet er hartstikke goed uit!", zeg ik.
"Ja", zegt N. "Ik zit ook weer op mijn oude gewicht. Maar mijn huid op mijn buik is gaan lubberen. Kijk!"
Ze knoopt haar jas open, trekt haar t-shirt omhoog, doet zelfs haar broek wat naar beneden en pakt haar buik vast. Ikzelf hou mij hart ondertussen vast. Zeker vier man staat om ons heen mee te kijken.
"Zie je!", zegt N. "Helemaal slap. En ik vind dat niet mooi. Ik vind mezelf gewoon niet meer sexy!"

Ze doet haar jas weer dicht en de mensen om ons heen lopen weer door. Sommigen zeggen iets gniffelend tegen elkaar, maar N. lijkt er niet mee te zitten.

Mijn hart klopt inmiddels ook weer normaal en ik vraag me af vanwaar deze spanning. Want even tussen ons: wat is er nou helemaal gebeurd?
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments