Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

VAN BOEF NAAR HELD IN ANDERHALVE MINUUT

Weet u nog dat schandaal rond René Diekstra, die hoogleraar psychologie die werd beschuldigd van plagiaat? Ik herinner me nog een televisie-interview in die tijd waarin hij zich verdedigde. Steeds riep ik naar Paul Witteman: KOM OP, AANPAKKEN DIE BOEF!

Vanmorgen zond de RKK een programma uit over 'ongelukkig zijn' en een van de geïnterviewden was René Diekstra. Hij vertelde eerst over het onderwerp vanuit zijn vak. Hij vond dat we in deze tijd het 'ongelukkig zijn' vaak te weinig toelaten, terwijl ongelukkigheid nodig is om later weer gelukkig te kunnen zijn. Weer zat ik te schreeuwen naar de interviewer: VRAAG HEM NOU OVER ZIJN EIGEN ONGELUKKIGE TIJD!

Gelukkig luisterde de man. En Diekstra vertelde. Dat hij lang depressief thuis had gezeten, bang voor de reacties van mensen op straat. Totdat een vriend hem uiteindelijk meenam op een groot avontuur: naar een voorstelling van Youp van 't Hek. Tijdens het eerste deel van de avond ging alles goed en in de pauze durfden Diekstra + vriend zelfs koffie te gaan drinken in de foyer. Maar na de pauze gebeurde het toch: Van 't Hek maakte een grap over hem.
'Weet je van wie Ratelband de kreet Tjakka heeft? Van René Diekstra.'

De zaal lag in een deuk. En Diekstra kromp ineen, vertelde hij. Hij herinnerde zich dat voor hem een aantal mooie, jonge vrouwen zaten die zich bescheurden. Hij noemde de pijn die hij voelde op dat moment 'extreem diep.'

Maar na anderhalve minuut was 'de bodem bereikt'. En hij voelde dat hij het aankon. "Ik had zelfs iets van: kom maar op Youp, met je volgende grap." Het bleek een keerpunt in zijn leven.

Zoals hij het vertelde, had ik bewondering voor Diekstra. Wat had-ie zich dapper door die crisis heengeslagen zeg. Het hele plagiaatverhaal kon me ineens geen bal meer schelen. ZEG EVEN DAT HIJ EEN GEWELDIGE MAN IS!, schreeuwde ik naar de interviewer op tv.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment